Valóságos kincset rejteget egy Hargita megyei kőbánya


-A A+

Rendkívül tápláló takarmány előállítására alkalmas, ritka ásvány található a csíkdelnei kőbányában, amelynek tulajdonosa hosszú ideig nem is tudott a „kincsről” – írja a capital.ro.

A gazdasági portál beszámolója szerint a dolomitnak egy olyan válfaját rejtegeti a föld a Hargita megyei településen, amely csodákra képes a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben. Az ásványban található kalcium és a magnézium ionos kötései ugyanis gyengébbek, mint a kristályos szerkezetű dolomitban, így jóval könnyebben és gyorsabban felszívódnak az állatok szervezetében és a növényekben.

A kutatások kiderítették, hogy a különleges dolomitőrleménnyel táplált tehenek napi tejhozama másfél literrel megnő, a tyúkok többet és nagyobb tojásokat tojnak, műtrágyaként használva pedig 30 százalékkal növeli a zöldségtermést.

Az országban egyedülálló kőbányát 2000-ben vásárolta meg Vasile Mihoc üzletember. Néhány évvel később el is akarta adni, mert a kitermelt ásványokra nem volt kereslet, és felgyűltek az adósságai. 2010-ben szakértőket hívott, akik kiderítették, hogy a bánya mintegy 9 millió tonna értékes dolomitot rejteget.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X