Teodorovici: a Tezaur program biztos megtakarítási formát kínál a lakosságnak


-A A+

A Tezaur program keretében kibocsátott államkötvények klasszikus és biztos megtakarítási formát kínálnak a lakosságnak 5 százalékos kamattal, kamatadó nélkül - mondta el szerda este a Victoria palotában tartott sajtóértekezletén Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. 

A kormány ebben a programban négymilliárd lej keretösszegig bocsát ki értékpapírokat. 'A kötvények a banki kamat kétszeresénél is többet kamatoznak. Kötvényeket banki átutalással vagy készpénzzel lehet vásárolni, átutalási költség nincs, sem a jegyzéskor, sem a visszavásárláskor. Ez egy biztos befektetés' - hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: széleskörű reklámkampányt indítanak az értékpapírok népszerűsítésére. 

A pénzügyminisztérium június 15-én bocsátotta ki a Tezaur program 1 lej névértékű, 5 éves futamidejű, 5 százalék fix kamatozású 'Centenar' nevű állampapírjait. A minisztérium tájékoztatása szerint a kötvényeket olyan román állampolgárságú személyek jegyezhetik, akik a vásárlás időpontjában betöltötték 18. életévüket. 

A kötvények kamatadó-mentesek. Kötvényeket a kincstár helyi kirendeltségeiben vagy a postahivatalokban lehet jegyezni. Egy befektető a jegyzés ideje alatt egyszer vagy többször jegyezhet kötvényt, ám ezek összértéke nem haladhatja meg a 100.000 lejt a kincstárban, illetve a 100.000 lejt a postán jegyzett kötvények esetében. 

A dematerializált, 5 százalékos kamatot fizető értékpapírok futamideje 5 év. A kötvény névértékét a kamattal együtt a befektető által a jegyzéskor megjelölt formában fizetik vissza. A befektetőt semmilyen plusz költség nem terheli. 

Az állampapírt hagyományos formájában papírra nyomtatták. Mára azonban elterjedtek a dematerializált értékpapírok, melyeket a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően elektronikus jelként tárolnak. Az értékpapírok névértéke az a pénzösszeg, amelyet az adott papíron feltüntetnek.

A Tezaur program 'Centenar' nevű 2018 júniusában kibocsátott értékpapírjait csak a futamidő lejárta után vásárolják vissza, nem átruházhatók és nem képezhetik tranzakció tárgyát. 

A Román Posta a napokban jelentette be, hogy közvetíteni fog a lakossági kötvényjegyzésben. A befektetők a postahivatalokban június 15-e és július 5-e (vidéken július 4-e) között, a hivatalok rendes munkaprogramja alatt, két példányban kitöltött formanyomtatvánnyal jegyezhetnek kötvényeket, amelyből egyik példány a postán, a másik példány a befizetést igazoló nyugtával együtt a befektetőnél marad, és ez a dokumentum igazolja, hogy a kötvények birtokában van. 
EZT OLVASTA MÁR?

X