Leszavazta az EP a 2014-2020-as EU-büdzsét


-A A+

Elvetette az Európai Parlament szerdán a Európai Tanács által egy hónappal ezelőtt beterjesztett 2014-2020-as büdzsétervezetet. Az uniós törvényhozásban 506 EP-képviselő szavazott a tervezet ellen, 161 mellette és 23-an tartozkodtak.eurosceptic2

A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lett volna.

Az uniós állam és kormányfők által megkötött politikai megállapodásról azért kellett az Európai Parlamentnek is döntenie, mert a 2009-ben életbe lépett lisszaboni szerződés értelmében a többéves pénzügyi keret (multiannual financial framework, MFF) elfogadásához már az EP hozzájárulása is szükséges.

"Ez a megállapodás nem erősíti, hanem gyengíti Európa gazdasági versenyképességét. Nem szolgálja európai állampolgáraink elsődleges érdekeit" - fogalmaznak közleményükben a frakcióvezetők, s leszögezik, hogy ebben a formában az EP nem tudja elfogadni a pénteken született megállapodást.

Az EP főbb frakcióinak vezetői már februárban jelezték, hogy nem értenek egyet a megállapodással, ugyanis az strukturális deficithez vezet, ez pedig nem megoldja a problémákat, hanem súlyosbítja őket a kötelezettségvállalások és a kifizetések maximális szintje közötti különbség miatt.

A képviselők négy dologhoz ragaszkodnak: az egyes évek és fejezetek közötti átcsoportosítás lehetőségéhez, a kötelező felülvizsgálathoz a keretköltségvetés félidejéhez közeledve, emellett ahhoz, hogy a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmei alapján megállapított tagállami hozzájárulások helyett az EU fokozatosan álljon át stabil saját forrásokra. Negyedikként pedig leszögezik, hogy nem tartanak elfogadhatónak olyan keretköltségvetést, amely a múlt prioritásain alapszik; több jövőszemléletű, a versenyképességet növelő és kutatási beruházást szorgalmaznak.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X