A tervezhető jövő hiánya is külföldre „taszítja” a romániai fiatalokat


-A A+

A jövőkép hiánya is az egyik oka annak, hogy Románia lakosságának több mint a fele külföldön vállalna munkát, ha tehetné, ha körülményei megengednék. Ez derül ki a világ legnagyobb üzleti tanácsadói cége, a The Boston Consulting Group és a Bestjobs internetes álláskereső portál felméréséből.

A nemezetközi felmérés mindenekelőtt a munkaerő mozgékonyságát és az aktív munkaerő által kiválasztott célországokat vizsgálta. Ez egyébként világszinten is a legátfogóbb közvélemény-kutatás, amelyet a szakemberek 197 ország 366 ezer tagot számláló mintacsoportján végeztek. A romániai mintacsoport négyezer tagot számlált, valamennyien városi környezetben élnek.

Amint az várható volt, elsősorban a fiatalabb korosztály dolgozna valamely külföldi – elsősorban európai – országban, illetve az Egyesült Államokban, közülük pedig a 30 év alatti, felsőfokú végzettséggel rendelkező korosztály tagjai. A felmérés szerint a román lakosság ötvenöt százaléka vállalna munkát külföldön – és ennek az ötvenöt százaléknak a jelentős része nem egészen biztos abban, hogy néhányan éven belül visszatérne-e Romániába.

A munkaerő mozgékonyságát illetően ötvenöt százalékával Románia egyébként olyan országok között van, mint Ausztria, Németország, Olaszország, Írország, Belgium vagy Dánia, amelyek lakosságának ötven-hatvan százaléka változtatna szívesen munkahelyet.

Leginkább Németországban dolgoznának

A felmérés kitér arra is, hogy a romániai munkaerő milyen külföldi országokban dolgozna a legszívesebben. A tízes mezőnyben Németország vezet Nagy-Britannia és Franciaország előtt, majd Svájc, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztria, Spanyolország, Belgium és Olaszország következik.

Érdekes módon Románia – amelynek négymillió állampolgára külföldön dolgozik, és a maradék lakosság ötvenöt százaléka szintén a határon túl boldogulna – ott szerepel az első öt ország között, ahol például az izraeli, dél-koreai, olaszországi, törökországi, ghánai, nigériai, egyiptomi, norvégiai, görögországi vagy katari állampolgárok szívesen dolgoznának.

Globális szinten a legnagyobb vonzerőt a külföldi vendégmunkásokra, állampolgárokra továbbra is az Egyesült Államok gyakorolja, majd Németország, Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia következik a rangsorban.

Az elvándorlás egyik fő oka: az instabilitás

A felmérés kitér arra is, hogy milyen okokból hagynák el Romániát és vállalnának munkát külföldön a román állampolgárok. Az első helyen, természetes módon a nagyobb kereset, a jobb életkörülmények szerepelnek. Érdekes módon azonban a romániai politikai instabilitás, gazdasági bizonytalanság a második helyre került, megelőzve a jobb kormányzati és szociális szolgáltatásokat, a kielégítőbb munkafeltételeket valamint a karrierépítés nagyobb lehetőségét.

A Bestjobs kommunikációs menedzsere, Mădălina Dan szerint a felmérésből világosan kitűnik, hogy miközben a közép- és kelet-európai országok aktív munkaerejének sorában érezhetően visszaesett a külföldön való munkavállalás szándéka, addig Romániában mindez fölerősödött. Mădălina Dan úgy véli, mindez elsősorban a romániai politikai és társadalmi instabilitással magyarázható, az aktív munkaerő – elsősorban nyilván a fiatalok – mindenekelőtt nem csak az anyagi biztonságot részesíti előnyben, hanem tervezhető jövőre és stabil üzleti környezetre is vágyik. 








EZT OLVASTA MÁR?

X