Globális békeindex: Izland a legjámborabb, Afganisztán a legharciasabb állam a világon


-A A+

Az elmúlt öt év során 2019-ben fordult elő első ízben, hogy a világ valamivel békésebb hellyé vált. Az örömteli hírt az ausztráliai székhelyű Gazdaság- és Békekutató Intézet (Institute for Economics and Peace) állapította meg idei jelentésében. A felmérés szerint Izland a legbékésebb, Afganisztán a legveszélyesebb állam.

162 ország – 23 mutató

A nem kormányzati szervezet a globális békeindex megállapításának céljából az elemzett országokat egytől ötig terjedő skálán rangsorolja, 23 minőségi és mennyiségi mutató alapján, ezek között ott szerepel a fegyverimport, valamint az öngyilkosságok száma is. A Gazdaság- és Békekutató Intézet a globális békeindex megállapítása mellett felméri azt is, hogy mekkora a szerepe a békének a gazdasági élet alakulásában.

Az intézet 2007 óta folyamatosan hozza nyilvánosságra éves jelentéseit. Külön szakértőcsoportja vizsgálja a globális békeindex változásait és rangsorolja az országokat, az Economist Intelligence Unit elemzőivel együttműködve.

A jelenlegi felmérés a világ 162 országára terjed ki. A 23 mutató elemei három kategóriába sorolhatók. A folyamatban lévő, országon belüli és nemzetközi konfliktusok kategóriája az összecsapások halottainak számát, valamint az érintett országok nemzetközi kapcsolatait vizsgálja. A társadalmi nyugalmat felmérő és az általános biztonság kérdéscsoportja a politikai bizonytalansággal, az erőszakos cselekedetekkel valamint a bebörtönzöttek számával, illetve a bírósági ítéletek indoklásával foglalkozik, míg a militarizálás fokát mérő mutatók a fegyverekhez való hozzájutás lehetőségeit, a fegyverexportot illetve -importot elemzik.

Az intézet agytrösztök, kutatóintézetek, kormányok és egyetemek adatait használja fel éves békeindexének összeállításánál. Egyben azonban figyelmeztet: a némi javulás ellenére a világ hatalmasainak még mindig igen sokat kell tenniük a béke megőrzése érdekében, hiszen jelenleg – a jó hír ellenére –, még mindig sokkal több a konfliktus, a háború, a fegyveres összetűzés, mint tíz évvel korábban. Az intézet ilyen vonatkozásban elsősorban a közel-keleti viszályokra, a terrorizmus fokozódására, a menekültek számának ellenőrizhetetlen növekedésére utal.

Egyetlen európai ország a „tízes élbolyban”

A békét leginkább fenyegető tíz ország között egyetlen európai állam van. A tizedik helyet ugyanis Oroszország foglalja el, amely magasan vezet például az egy főre eső fegyverimport és -export

fejezeténél, egyben pedig a világ legmilitarizáltabb államai közé tartozik. Oroszország szíriai konfliktusba való beavatkozásával nagymértékben megnövekedett a háborús áldozatok száma.

A kilencedik helyre a Kongói Demokratikus Köztársaság került, ahol szervezett bandák és különféle milíciák rendszeresen támadják az egészségügyi központokat, megnehezítve az orvosok és az ápolószemélyzet dolgát. Az országban a támadások miatt is terjed az ebola, egyéb betegségek is szedik áldozataikat. Az Ebola megfékezésén munkálkodó egyik kameruni orvost az év elején meggyilkolták.

Líbia a rangsor szerint a nyolcadik legveszélyesebb ország, elsősorban a rendszeres áradások következtében, amelyek számos életet követelnek, megnehezítve a lakosság életét. Az áradások mellett növekszik az erőszakhullám is.

A hetedik helyen a Közép-afrikai Köztársaság áll. Az államban a Séléka muszlim lázadó szövetség erői, valamint az ellenük lázadó keresztény harcosok állnak szemben egymással, háborújuk teljes káoszhoz vezet. A 2012-ben kirobbant konfliktus során 2018-ban 2,5 millió közép-afrikai, köztük 1,3 millió gyermek szorult humanitárius segítségre. Jelenleg minden negyedik lakosnak el kellett hagynia az otthonát. 600 000-en az országon belül kerültek elhelyezésre, további 538 ezren pedig a környező országokba, főleg a szomszédos Kamerunban vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekültek – ahol a helyet szintén nem rózsás.

Öldöklés, humanitárius tragédia

A hatodik helyen álló Szomáliában csaknem harminc éve folyik az öldöklés. A káosz 1991 végén kezdődött, az országot két évtizede irányító kisstílű diktátor, Sziad Barre elnök megbuktatásával, amikor is törzsi hadurak kezdtek el vetélkedni a hatalomért. Az állam gyakorlatilag két részre szakadt, és csak a Szomáli-félszigetet és az attól délre eső területeket nevezhetjük Szomáliának, az Afrika szarvától nyugatra eső, korábbi brit gyarmati területek lényegében Szomáliföld államához tartoznak. A világ egyik legnagyobb menekültkibocsátó országa ma Szomália: a becslések szerint közel 1,5 millió szomáli él külföldi diaszpórában, nagy részük Kanadában és az Egyesült Királyságban, de már az Egyesült Államokban is komplett városnegyedeik vannak több helyen.

Irak az ötödik helyre került, miután 2018-ban csökkent az országban az erőszak, ami a menekültek számának visszaesésével járt. Ennek ellenére Irakban még most is tart a belső és nemzetközi konfliktus, léteznek még az országban az Iszlám Állam kisebb csoportjai. Bár papíron véget ért az iraki háború, az országban azonban robbanásveszélyes állapot uralkodik, amikor is bármikor bármi megtörténhet.

Jemenben jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius krízise zajlik, miután kitört a polgárháború, azt követően, hogy a húszi milíciák államcsínyt követtek el az elnök ellen 2014 szeptemberében. A háború mellett éhínség és kolerajárványok pusztítják a civil lakosságot. 2018-ra Jemenben általánossá vált a humanitárius krízis.

Az ország egy jelentős részén állandó a vízhiány, a rossz minőségű ivóvíz miatt pedig már kitört a kolerajárvány. Légicsapások, megszámlálhatatlan számú törzsi- és vallási alapon szerveződött milícia, éhínség és terror kínozza a lakosságot. Aki teheti menekül, a környező országok, mint Szaúd-Arábia, de a közbiztonságáról korántsem hírhedt Szomália is lassan megtelik jemeni menekültekkel. A Gazdaság- és Békekutató Intézet listájának negyedik helyét Jemen foglalja el.

A világ legveszélyesebb – és legbékésebb államai

A világ harmadik legveszélyeztetettebb országa Dél-Szudán, ahol százezrek haltak meg az elmúlt években. A szemben álló felek között ugyan békemegállapodás született, amelynek jövője azonban bizonytalan. Számos elemző kételkedik abban, hogy a béke tartós lehet az országban, amelyet mély etnikai és törzsi ellentétek osztanak meg, a törékeny békét pedig veszélyezteti az instabilitás miatti félelem is.

A második helyre került Szíria korábban még listavezető volt. Az ország elsősorban azért került le az első helyről és „esett vissza”, mert az Iszlám Államot év elején sikerült végre legyőzni a Baguz városában.

A Gazdaság- és Békekutató Intézet felmérése szerint jelen pillanatban Afganisztán számít a világ legveszélyesebb államának. Az itteni állandó erőszakhullám miatt legalább 47 százalékkal csökkent az ország bruttó nemzeti összterméke. Az összecsapások miatt csupán tavaly 3804 személy, közöttük 973 gyermek veszítette életét, a lakosság bizalma a hadseregben több mint 30 százalékkal csökkent 2013 óta.

A lista ellenkező felében, a világ legbékésebb országainak rangsorában az első helyen Izland áll, amelyet Új Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia követ. Románia a 24. helyen áll, a 21. helyezett Magyarország így kissé (itt is) megelőzi, de Magyarország jobb helyezést ért el Németországnál, Szlovákiánál, Bulgáriánál, Horvátországnál és Lengyelországnál is.








EZT OLVASTA MÁR?

X