Két friss nemzetközi felmérés alapján megmutatjuk, hogy mennyit ér az útlevele


-A A+

Mennyit ér a zsebünkben levő útlevél? Mennyire számít, hogy magyar vagy román úti okmánnyal utazunk? Két friss felmérés eredményeit vetettük össze, hogy a végére járjunk a kérdéseknek.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által 2005 óta összeállított Henley Passport Index szerint Japáné a „legerősebb” útlevél Szingapúrral együtt, mert összesen 189 országba juthatnak el vízum nélkül az állampolgáraik. A második helyen Finnország, Németország és Dél-Korea osztozik. Magyarország Észtországgal együtt a 11. helyre került 178 akadálymentesen elérhető országgal, Románia pedig a 18-ra, Brazília mellett, 169 országgal. Az utolsó helyen Afganisztán áll, őket Szíria és Irak előzi meg.

A jelentés szerint 2019 harmadik negyedévében 18. hónapja tartja a frontot az első helyen Japán és Szingapúr, miután Németországot megfosztották a trónjától. Két ország – saját magához viszonyítva – visszaesést tapasztalt: az Egyesült Királyság útlevele 2010 óta sokat gyengült, és az Amerikai Egyesült államok útlevele sem a régi: 2014-ben még ők is az első helyet uralták.

Az elnúlt egy évtizedben az Egyesült Arab Emírségek fejlődött a legtöbbet ebben a tekintetben: 41 országgal többe léphetnek be szabadon az állampolgárai, mint 2009-ben, így a 61. helyről a 20-ra kúszott fel. Őket követi Albánia és Tajvan 24 új országgal, majd Bosznia-Hercegovina és Szerbia 21-el.

A jelentés kitér arra is: bár az Egyesült Királyság esetében nem látnak összefüggést a brexit és az útlevélgyengülés között, más vizsgálatok azt mutatják, hogy az útlevél kínálta lehetőségek és a demokrácia állapota között van kapcsolat, és a bezárkózó, nacionalista politika negatív hatásait is észlelni.

Más mérés, más eredmények

Az Aaron Capital befektetési bank által működtetett Útlevél Index más képet mutat: eszerint az Egyesült Arab Emírségek útlevele a legerősebb, miután 116 országba vízummentes belépést garantál, 57-be pedig érkezéskor kell azt igényelni – és csupán 25 ország esetében van szükség vízumra utazás előtt. Szingapúr csak a negyedik helyen szerepel, viszont Finnország itt is a második helyre került 168 országgal, amelyekbe előzetes vízumigénylés nélkül vagy utólagossal be lehet lépni. A második helyen áll az említett index szerint Luxemburg és Spanyolország is.

A HPI adatait a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adta, 199 útlevél és 227 úticél vizsgálatával, egy pontot adva azoknak az államoknak, amelyek útleveleivel vízummentesen utazhatunk egy adott országba, vagy érkezéskor megszerezhetjük a jogosultságot.
A Passport Index által vizsgált, szintén 199 ország és terület adatait különböző nyilvános forrásokból és kormányzati szervektől szerezték be, elkülönítve a vízummentes utazás lehetőségét és az érkezéskor beszerezhető vízumét. Ha két ország hasonló eredményt ért el, az ENSZ emberi fejlettségi indexe döntött abban, hogy melyiket sorolják előbbre. 

A legrosszabb helyzetben olyan országokat találunk, mint Pakisztán, Szíria, Irak és Afganisztán – ezeket az államokat még Észak-Korea is megelőzi, igaz, nem sokkal. Az utolsó helyen álló Afganisztán útlevél-birtokosai például mindössze 5 másik országba léphetnek be vízum nélkül és 25-be úgy, hogy az érkezéskor igénylik a vízumot. Észak-Koreában ez a két szám 11 és 35, igaz, az állampolgárai nem igazán hagyhatják el az országukat, így nem sok alkalmuk van élni a „bő” kínálattal.

A magyar útlevél itt a 6. helyre került Szlovéniával, Csehországgal, Új-Zélanddal és Ausztráliával együtt, míg a román a 9. helyen áll Malajzia és Monaco társaságában.

Ha összehasonlítjuk a romániai és magyarországi útleveleket, találni néhány különbséget, de ezek nem különösebben jelentősek. Összesen tizenegy ország esetében eltérő a gyakorlat, ezek között pedig az Egyesült Államok az egyetlen, amelyik általában szóba jön mint célpont. Az USA-ba eTA-val (elektronikus utazási engedély), illetve kilencven napot meg nem haladó időre utazhat magyar útlevél birtokosa a Vízummentességi programon belül, míg román útlevéllel VISA-ra van szükségünk. Magyarországnak előnye van olyan országokban, mint Bolívia vagy Jamaica, Thaiföld, Romániának pedig Tanzániában és Zambiában.








EZT OLVASTA MÁR?

X