Ezek a Z-nemzedék számára legvonzóbb városok – Bukarest az utolsók között


-A A+

Rövidesen munkába áll az úgynevezett Z-nemzedék, vagyis a 22 év alatti fiatalok korosztálya. A Nestpick nemzetközi albérlet-közvetítő cég nemrégiben felmérte, melyek lennének azok a városok, amelyek vonzerőt gyakorolnak erre a generációra.

A Z-nemzedék az 1997 és 2012 között született fiatalokból áll. Egy részük most végzi el az egyetemet. Ez a korosztály már megélte a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadást, a 2008-as gazdasági-pénzügyi világválságot, és átéli a klímaváltozás legelső hatásait is.

A Z-nemzedék a digitális korszakban nőtt fel, a számítógépek, az „okostelefonok” világában. Tagjai általában céltudatosak, az önrendelkezés, a biztonság, a diverzitás hívei, pragmatikusak, elszántak és sikerorientáltak. Ez a nemzedék már a mesterséges intelligencia világában kezdi el a munkát, ez a környezet pedig sokkal jobb, alaposabb, elmélyültebb felkészültséget igényel tőlük.

Felmérésében a Nestpick elsősorban azt kereste, milyen városok elégíthetik ki ennek a nemzedéknek az elvárásait, az igényeit, gyakorolhatnak vonzerőt ezekre a fiatalokra. A cég 110 nagyvárost vizsgált meg ilyen szempontból, különféle kritériumok – mint például a digitalizáció foka, elterjedtsége, az oktatás, a nemek közötti egyenlőség, az egészségvédelem, a személyi biztonság, a megközelíthetőség és egyéb nézőpontok szerint. Az első tíz város közül öt Európában, öt pedig Észak-Amerikában van.

London, Stockholm, Los Angeles

A Nestpick szerint Z-nemzedék mindenekelőtt Londont találja vonzónak, annak ellenére, hogy a Brexit miatt Nagy-Britanniában igencsak zavarossá, áttekinthetetlenné vált a helyzet. A brit főváros ugyanis maradéktalanul kielégíti a Z-nemzedék oktatási igényeit, komoly üzleti, vállalkozási lehetőségeket kínál, megfelelő munkatereket biztosít. London vezető helyen áll a mesterséges intelligencia tekintetében is, emellett bőséges szórakozási lehetőségeket kínál, művészeti, sportélete is igen fejlett.

A brit fővárost a rangsorban Stockholm követi, elsősorban a digitalizált bankrendszer, a fejlett környezetvédelem, valamint a tiltakozási jog teszi vonzóvá a várost Z-nemzedék számára.

A harmadik helyre Los Angeles került, mindenekelőtt az oktatási körülmények, a szórakozási lehetőségek és a digitalizált közigazgatás miatt. A Z-nemzedék tagjait ezek szerint kevésbé érdekli az a tény, hogy a város földrengésveszélyes övezetben van.

A kanadai Torontó a negyedik helyen szerepel, majd New York következik. A további sorrend így alakult: Berlin, München, San Francisco, Amszterdam és Vancouver.

Bukarest leszerepelt

Románia fővárosa leszerepelt. Bukarest a felmérésben szereplő 110 város közül mindössze a 86. helyre került. A Nestpick rangsorában Bukarest a legjobb eredményeket a digitalizálás, a személyes biztonság és az online-védelem valamint az internet gyorsasága esetében érte el, de a Nestpick viszonylag értékelte a tiltakozás jogának biztosítását is. Ebben az esetben feltehetően szerepet játszottak az utóbbi évek nagyszabású, tíz- és százezres utcai tüntetései is.

Bukarest viszont igen rosszul szerepelt olyan fontos fejezetek esetében, mint például az oktatás. Itt egészen pontosan azért kapott „rossz jegyet”, mert a román főváros oktatási rendszerében korántsem szavatolt annak lehetősége, hogy a diákokat kelléképpen felkészítsék a technológiai és a műszaki-tudományos ismeretek által uralt környezetben való érvényesülésre.

Felmérésében a Nestpick úgy értékelte, hogy Bukarestben igen kevés az olyan tekintélyes felsőoktatási intézmény, amely fejlett országokban is elismert informatikai, technológiai képesítést adhat a fiataloknak.

Bukarest gyengén szerepelt az „internacionalizálás” szempontjából is, a Nestpick szerint ugyanis román fővárosban túlságosan kevés külföldi él, Bukarest tehát nem vonzó a külföldiek számára. Emellett Bukarestet lepontozták az LGBT-közösséghez (magyar fordításban: LMBT – Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) való társadalmi és törvényhozási viszonyulás tekintetében is.

A gyenge hely egyben azzal is magyarázható, hogy Bukarest rossz minősítést ért el a mesterséges intelligencia, a vállalkozások, az üzleti légkör, a bank- és digitális kifizetési rendszerek vonatkozásában is.








EZT OLVASTA MÁR?

X