Hivatalosan is elstartolt a küzdelem a Cotroceni-palotáért: ezek a kampány szabályai


-A A+

A törvény értelmében harminc nappal az államelnök-választás első fordulója előtt kezdetét veszi a kampányidőszak, amely így szombaton, október 12-én startolt.

Az elnökválasztás vonatkozó jogszabály szerint a kampány időszakában a jelöltek, politikai pártok és választási szövetségek, a jelölteket nevesítő kisebbségi szervezetek, magánszemélyek minden megkülönböztetés nélkül nagygyűléseket, meneteléseket szervezhetnek, az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően.

A kampány időszakában a polgármestereknek megfelelő helyeket kell biztosítaniuk településükön a jelöltek és választóik találkozójára. Egyben kötelességük ügyelni az engedélyezett övezetekben kihelyezett választási falragaszok, pannók, egyéb kampányanyagok épségére.

A választási falragaszok nem zavarhatják a közlekedést, és kizárólag a tulajdonos beleegyezésével helyezhetők ki, a falragaszok színei nem emlékeztethetnek Románia vagy más államok zászlóira. Propaganda akciókat nem tarthatnak zöld vagy környezetvédelmi övezetekben, természeti rezervátumokban. Ugyanez a tiltás vonatkozik a katonai egységek területére, a diplomáciai kirendeltségekre és a börtönökre, illetve az iskolákra, oktatási idő alatt.

November 9-ig tart a kampány

A jelölteknek még a kampányidőszak előtt adásidőt kellett kérniük a közszolgálati rádió és televízió vezetőségeitől. Az adásidő ezeknél az intézményeknél ingyenes. A magán rádió- és tévécsatornáknak az antennaidejüket a közszolgálati adók antennaidejéhez kell igazítaniuk, ellenkező esetben az Országos Audiovizuális Tanács szankcionálhatja őket.

A törvény értelmében az állami és a magánmédiának a választási kampányban az általános érdekeket kell szem előtt tartania, közöttük a választók, a jelöltek, a politikai pártok, választási szövetségek érdekeit, a tájékoztatásnak pedig korrektnek kell lennie, annak céljából, hogy a szavazó pontos információk birtokában élhessen választási jogával. A választásokkal foglalkozó műsoridőn kívül tilos egyéb választási reklámokat közölni.

A választási kampány egy nappal a választások előtt, november 9-én, 7 órakor ér véget. Ha második fordulóra kerülne sor, akkor az újabb kampány november 15-én kezdődik és november 23-án, reggel 7 órakor ér véget. A választási kampány befejeződésével tilos választási üzeneteket közzétenni, akár audió, akár vizuális vagy vegyes formában a köz- vagy magánterületeken elhelyezett digitális képernyőkön, vagy kampánycélokra használt járműveken.

Ugyanakkor a választások napját megelőző 48 órában tilos közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozni, vagy a választással kapcsolatos utcai megkérdezéseket szervezni.

A jelöltek kampányüzenetei

A választási törvény lehetővé teszi a hivatalban lévő államfő számára azt, hogy bekapcsolódjék az őt javasló vagy támogató politikai párt vagy választási szövetség kampányakcióiba.  A második államfői jelöltségéért harcba szálló, a Nemzeti Liberális Párt által támogatott Klaus Johannis elnök kampányjelmondata: „A normális Romániáért”.

Az államfői tisztségért induló szociáldemokrata jelölt, Viorica Dăncilă ezzel a mondattal indul: „Valamennyi románért harcolunk”.A Mentsétek Meg Romániát Szövetség és a Plus szövetség elnökjelöltje, Dan Barna a „Boldognak lenni Romániában” jelmondattal indul a megmérettetésen, az ALDE-ból és a Pro Romania pártból álló Egy ember szövetség által támogatott, de függetlenként induló Mircea Diaconu kampányjelszava: „Jóhiszeműen”.

A Humanista Erő Pártjának független jelöltje, Ramona Ioana Bruynseels jelmondata igencsak egyszerű, de legalább őszinte, és így hangzik: „Ramona Ioanát államfőnek”. Kissé bonyolultabb, de ugyancsak őszinte a Nemzeti Méltóságért Szövetség színeiben induló Cătălin Ivan jelmondata is: „Ivan ’24/Cătălin Ivan – a románok államfője”.

A független jelöltként induló Theodor Paleologu jelmondata: „Tisztelet. Oktatás. Teljesítmény”, a szintén független jelölt, Alexandru Cumpănașu a „Klánok nélküli Romániáért”, Bogdan Stanoevici független jelölt az „Ismét otthon Romániában” jelmondattal aratna győzelmet.

Az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor vizuális üzenettel indul a választásokon: keresztneve utolsó két betűjének megfordításával, a RO az ország nemzetközi jelzésére utal, jelmondata „RESPEKT mindenkinek!”.

Szavazás külföldön

A választások napján külföldön tartózkodó román állampolgárok a határokon túl szervezett választókerületekben szavazhatnak, a kiegészítő elektronikus választási listákon. A hatóságok arra is gondoltak, hogy ha az elektronikus listák rendszere mégsem működne – ez Romániában nem ritka jelenség –, akkor a listákat papíron állítják össze. A külföldön tartózkodó románok a levélszavazás lehetőségével is élhetnek.

A szavazás külföldön nem vasárnap, hanem a megelőző pénteki napon elkezdődik, így a határon túl voksoló román állampolgárok az első forduló esetében november 8-10. között, a második fordulóban pedig november 22-24. között élhetnek választási jogukkal. Ha külföldön ismét sorok alakulnának ki a szavazókörzetek előtt, lehetőség van arra, hogy a hivatalosan 21 órakor végződő szavazást 23.59 óráig meghosszabbítsák.








EZT OLVASTA MÁR?

X