Több mint 1 billió dollárral növelték vagyonukat: nagyot gazdagodtak a leggazdagabbak 2019-ben is


-A A+

Jó évet zártak a világ leggazdagabbjai: 1,2 billió dollárral növelte a vagyonát az 500 legmódosabb ember. Száz éve nem volt ilyen egyenlőtlen a világ.

A milliárdos Bloombergről elnevezett lap elemzése szerint az Egyesült Államokban a leggazdagabb 0,1 százalék 1929 óta nem birtokolt ilyen nagy arányú vagyont, ez azért is fontos, mert a leggazdagabbak négyötöde innen származik.

A három leggazdagabb ember 231 milliárddal gyarapította vagyonát egy évtized alatt. Bill Gates, a Microsoft társalapítója 114 milliárd dollárt birtokol, az Amazon alapítója, Jeff Bezos 118-at, Bernard Arnault, a Louis Vuitton elnöke és vezérigazgatója 106-ot.

A Bloomberg listáján szereplő 172 amerikai milliárdos 500 milliárd dollárral gyarapodott 2019-ben, Mark Zuckerberg Facebook-alapító 27,3-mal, Bill Gates, 22,7-tel.

A „vesztesek” közé tartozott Rupert Murdoch médiamágnás, aki 10 milliárd dollárt veszített 2019-ben, elvesztett vagyona azonban a gyerekeinél landolt., Jeff Bezos 9 milliárdot veszített válás miatt, de még így is a világ második leggazdagabb embere maradt. Az Amazon egyébként jól járt a jelenlegi Trump-adminisztrációval: 2108-ban egyetlen cent adót sem fizettek, miközben 11,2 milliárdos profitot halmoztak fel. A vállalat dolgozóit rendre túlterhelik és alulfizetik.

A legifjabb „self-made” milliárdos Kylie Jenner lett. A Bloomberg-lista szerint tehát három olyan ember van, akinek a vagyona meghaladja a 100 milliárd eurót. A negyedik helyen Warrew Buffet áll 89,9 milliárddal, Mark Zuckerberg az ötödik, 80-nal.

Nagy többségük jól járt 2019-ben, mindössze néhány tucat milliárdosnak csökkent a vagyona, és még kevesebbnek maradt változatlan. Jeff Bezos után a legnagyobb gazdagodás a kínai Colin Huangot, a Pinduoduo alapítóját érte, majd Zuckerberget.

A világ második leggazdagabb embere, Bill Gates év végén arról írt a blogján, hogy neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük. „Az amerikai törvényhozóknak be kell zárniuk a kiskapukat, emelniük kell az ingatlanadót és fel kell emelniük a tőkenyereség-adót is” - írja Gates a Bloomberg által szemlézett posztban. Úgy véli, méltányosabb adórendszerre lenne szükség. „Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előrejutásért. (...) A gazdagoknak több adót kell fizetniük, ahhoz képest, amennyit most fizetnek” – véli a Microsoft alapítója.

Növekvő egyenlőtlenség, növekvő elégedetlenség

A lap – amelynek tulajdonosa egyébként beszállt az amerikai választási kampányba mint a demokraták jelöltje – megjegyzi: néhány politikus „radikális” újraszervezését kéri a gazdaságnak, az egy évszázada nem látott egyenlőtlenségek miatt.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, 2018-ban a szupergazdagok a történelem során először kevesebbet adóztak, mint a munkásosztály, a társadalom alsó 50 százaléka. Ez azt jelenti pontosabban, hogy a leggazdagabb 400 amerikai család 23 százalékos adót fizetett, míg a társadalom szegényebb fele 24,2 százalékot juttatott vissza az államnak a béréből. A leggazdagabb amerikai család vagyona óránként növekszik 4 millió dollárral, miközben a nekik dolgozók 11 dollárt kapnak ennyi időre.

Az Egyesült Államokban egy felmérés szerint a lakosság 42 százaléka pozitívan viszonyul a szocializmus gondolatához, 55 százalék negatívan. A fiatalok egyre kevésbé látják fenntarthatónak a kapitalista rendszert.








EZT OLVASTA MÁR?

X