Pópák, politikusok, nacionalista személyiségek a vírusszkeptikusok romániai hangadói


-A A+

Romániai paradoxon: miközben folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzöttek és halottak száma, a felmérések szerint egyre többen kételkednek a vírus létezésében. Az utóbbiak hangadói között politikusok, ortodox pópák, sőt orvosok is vannak.

Egyik napról a másikra létrehozott egyesületek, pár tagot számláló szervezetek, az összeesküvés-elméletek megrögzött hívei állítják, hogy a koronavírus csupán kitaláció, a karantén a szabadságjogok megsértését jelenti, a védőmaszkokba beszerelt drót nem más, mint 5G-antenna, a majdani védőoltásokkal pedig chipet helyeznek be az emberekbe.

Az Egyesült Polgári Front nevű szervezet például azt követeli, vonuljanak utcára a koronavírusban nem hívő „embertömegek”, és tüntessenek a karantén ellen, a gyanús hátterű Activenews portál szerint a járvány nem több egyszerű pszichózisnál, amelyet az emberek leigázásra törekvő erők váltanak ki. A „víruskeltő” 5G ellen tiltakozik a Stop5G Koalíció, illetve a Tájékozott Orvosok Egyesülete (!) is.

Ezek a „tudományos” szervezetek ismert személyiségeket, „tájékozott” politikusokat, orvosokat, ortodox papokat küldenek be a hírtelevíziók stúdióiba, ahol a meghívottak „tudományos alapokon” tagadják a kórokozó létezését, vagy pedig azt fejtegetik, hogy a vírus által okozott betegség enyhe lefolyású, tulajdonképpen nem több egy egyszerű influenzánál.

Ráadásul olyan elismert orvos, mint például Monica Pop, a Szemészeti Sürgősségi Klinikai Kórház volt igazgatója is híve ezeknek a képtelen elméleteknek, és igyekszik statisztikai adatokkal bizonyítani, hogy a koronavírusban megbetegedett, illetve meghalt személyek számát rendszeresen meghamisítják. Szerinte például, ha a kórokozó által megfertőzött, de tünetmentes beteget elütne a vonat, azt szintén a járvány áldozataként tüntetnék fel, holott a halálnak semmi köze nincs a koronavírushoz.

A gazdaság fontosabb az életnél?

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő a gazdaság fellendítését fontosabbnak tartja az emberek életénél. Megfogalmazásában „a munkahelyek megőrzéséért folytatott harc semmivel sem lényegtelenebb a koronavírus által megfertőzött emberek életének megmentéséért folyatott küzdelemnél”. A nacionalizmusáról ismert színész, Dan Puric pedig úgy véli, hogy a karanténba zárás megfosztja „az emberi szervezetet természetes immunitásától”.

A romániai politikusok közül szintén többen kételkednek a koronavírus létezésében és élen járnak a képtelennél képtelenebb forgatókönyvek terjesztésében is. Véleményüknek természetesen nem csak magánemberként, hanem hivatalos rendezvényeken, összejöveteleken, a médiában is hangot adnak.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik vezető politikusa, Vaslui megyei szervezetének vezetője, Dumitru Buzatu a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának ülésén fejtette ki véleményt, miszerint a vírus egyszerű kitaláció. Kijelentette, hisz Istenben, de nem hisz a koronavírus létezésében, és mindenkit arra biztat ugyan, hogy tartsa be a védekezési szabályokat, ő maga nem visel védőmaszkot, ily módon is tiltakozva a „képtelen szabályozás” ellen.

De nem hisz a kórokozó létezésében a szociáldemokraták magyarellenes politikusa, a volt munkaügyi miniszter, Lia Olguța Vasilescu sem, aki maga is megkérdőjelezi a fertőzöttek és a halottak számát, és – Călin Popescu Tăriceanuhoz hasonlóan – inkább a gazdasági fellendítési intézkedéseket részesítné előnyben.

A PSD ügyvezető elnöke, Marcel Ciolacu szintén hamis hírek terjesztésével vádolja a liberális kormányt, amely szerinte teljesen elveszítette szavahihetőségét. Ráadásul azzal is megvádolja az Orban-kabinetet, hogy felverte a tesztek árát. Romániában egy-egy teszt 70-80 euróba kerül személyenként, miközben Németország mindezért 17-18 eurót kell csupán fizetni.

Cătălin Rădulescu szociáldemokrata honatya azért nem visel maszkot, mert a – szerinte – alkotmányellenes rendelkezést ő maga nem szavazta meg, egyébként azt sem tudja elviselni, hogy egy „egészséges románt” rá lehessen kényszeríteni a maszk viselésére.

Teodor Meleșcanu korábbi külügyminiszter a szenátusban kifejtette, hogy a görög miniszterelnök szerint is eltúlozza a román kormány a vírus által megbetegített személyek számát, csak azért, hogy ily módon több uniós pénzhez jusson. Ezt a hírt Raed Arafat államtitkár tételesen cáfolta. Mint később kiderült, a görög kormányfő valójában soha nem tett ilyen kijelentést.








EZT OLVASTA MÁR?

X