Az orosz titkosszolgálat „megdolgozta” az amerikai elnök személyes ügyvédjét


-A A+

Az orosz titkosszolgálat megkörnyékezte az amerikai elnök ügyvédjét, Rudolf Giuliani volt New York-i polgármestert – írta pénteki számában a Washington Post. A konzervatív újság négy korábbi titkosszolgálati tiszt vallomására alapozva közöl részleteket az „októberi meglepetésként” emlegetett botrányról, amely akár eldöntheti a kevesebb mint három hét múlva esedékes amerikai elnökválasztást.

Szerdán a világsajtót bejárta a hír, miszerint fiának levelezése igazolja, hogy Joe Biden nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy soha nem állt közvetlen kapcsolatban a Burisma ukrán energetikai vállalattal. A New York Post konzervatív kötődésű bulvárlap által szerdán nyilvánosságra hozott e-mailek azt látszanak igazolni, hogy a fiú összehozta az apját a Burisma vezetőivel.

Az egyik, 2015. áprilisi keltezésű e-mailben a Burisma második embereként számon tartott Vagyim Pozsarszkij megköszöni Hunter Bidennek, hogy meghívta Washingtonba, és lehetőséget adott, hogy találkozzon az apjával. A másik email 2014 májusából származik, és abban Pozsarszkij tanácsot kér, hogy „miként tudná használni befolyását” Hunter Biden a Burisma érdekében.

Mindennek azért van jelentősége, mert Donald Trump és hívei már egy éve hadjáratot folytatnak Joe Biden ellen azzal a váddal, hogy Barack Obama alelnökeként visszaélt a befolyásával és nyomást gyakorolt azért, hogy az ukrán ügyészség ejtse fia, Hunter és az őt foglalkoztató gázipari vállalat, a Burisma elleni korrupciós vádakat. A demokrata elnökjelölt fenntartja, hogy nem állt kapcsolatban a Burisma vezetőivel. Kampányszóvivője, Andrew Bates nyilatkozatban cáfolta, hogy Joe Biden találkozott volna Pozsarszkijjal Washingtonban vagy másutt.

A Washington Post pénteki számában közölt információk szerint az amerikai titkosszolgálat arra gyanakszik, hogy az e-maileket az orosz titkosszolgálat fabrikálhatta és adta át Donald Trump ügyvédjének, amikor tavaly Ukrajnában járt. A cikk szerint a titkosszolgálatok már a tavalyi év folyamán jelezték Trump elnöknek, hogy személyes ügyvédje egy orosz befolyásolási művelet célkeresztjébe került.

A figyelmeztetések több forráson alapultak – többek közt Giuliani kommunikációjának megfigyelésén –, és azt mutatták, hogy az egykori New York-i polgármester az orosz titkosszolgálatokhoz köthető személyekkel került kapcsolatba, amikor 2019 decemberében Ukrajnába utazott, hogy információkat gyűjtsön Joe és Hunter Bidenről.

Felmerült a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok Giuliani felhasználásával megpróbálják „hamis információkkal beetetni” az elnököt. Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó egy négyszemközti találkozón állítólag figyelmeztette Trumpot, hogy Giulianit „megdolgozták Oroszország ukrajnai ügynökei”, vagyis bármivel tér haza Kijevből, azt úgy kell kezelni, mint „az orosz titkosszolgálatok által szennyezett információt”.

A New York Posthoz eljutott e-mailekről Giuliani azt állítja, hogy azokat Hunter Biden laptopjáról másolták ki, amikor elvitte javításra egy számítógépes szakemberhez. Több részlet azonban megkérdőjelezi ezt a verziót. A Post cikke szerint a vízkárt szenvedett MacBook Pro típusú laptopot 2019-ben adta le a műhelyben egy férfi, aki utólag nem fizetett a javításért, és nem is jelent meg, hogy átvegye a megjavított gépet. Többszöri sikertelen kapcsolatfelvétel után a műhely tulajdonosa értesítette az FBI-t, de mielőtt átadta a laptopot a szövetségieknek, másolatot készített a merevlemezéről.

Giuliani közvetítette Trump alkuját Kijevvel

Giuliani régóta vadászik Joe Bident kompromittáló anyagokra. Kapcsolatban állt például egy ukrán politikussal, Andrij Derkacs ukrán képviselővel, aki a washingtoni kormányzat szerint az amerikai választások aláásásán dolgozó, „aktív orosz ügynök”, és akit emiatt – három másik társával – a múlt hónapban feketelistára tett az amerikai pénzügyminisztérium.

Giuliani ukrajnai tevékenysége – saját meghatározása szerint: nyomozásai – összefüggésbe hozható a Donald Trump visszahívását célzó vádemelési eljárással (impeachment), amely megbukott ugyan a republikánus szenátusi többségen, viszont ország-világ számára világossá tették, hogy Trump semmitől nem riad vissza az újraválasztását célzó kampányban.

Az amerikai elnök alkut ajánlott Volodimir  Zelenszkij frissen megválasztott ukrán államfőnek: meghívják a Fehér Házba, ha cserébe ügyészségi vizsgálatot indítanak a demokrata rivális, az akkor hivatalosan még csak jelöltaspiráns Joe Biden ellen. A közvetítő Rudolf Giuliani volt.








EZT OLVASTA MÁR?

X