Több terrortámadás is volt már repterek ellen


-A A+

Egész Európát, de a nagyvilág civilizáltabb részét is felkavarta a brüsszeli Zaventem repülőtér elleni, számos halottat és sebesült áldozatot követelő terrortámadás. Ám az utóbbi évtizedekben korántsem ez volt a repülőterek ellen intézett legvéresebb terrorakció.

Mészárlás Izraelben és New Yorkban

1972. május 30-án az izraeli Lod repülőtere borzalmas terrortámadás színhelye volt. A történelem valaha volt egyik legkülönösebb terrorszervezete, az 1971-ben, Libanonban, Sigenobu Fusako által alapított Japán Vörös Hadsereg három tagja néhány perccel dél után huszonhat embert mészárolt le, és további nyolcvanat megsebesített az izraeli repülőtéren. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű palesztin szervezethez rendkívül közel álló terrorista csoport tagjai gépfegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezve támadtak rá a gyanútlan várakozókra. A halottak között tizenhét keresztény Puerto Ricó-i zarándok, egy kanadai, valamint nyolc izraeli állampolgár is volt. Merénylet áldozata lett többek Aharon Kacir, a későbbi izraeli elnök, Efraim Kacir nemzetközi hírű biofizikus testvére is.

 

1975. december 29-én hétfőn, helyi idő szerint este félkilenckor hatalmas robbanás rázta meg a Nagy Alma East Elmhurst-i negyedében található LaGuardia repterét. A poggyászkiadónál történt detonáció 11 emberrel végzett, 74-en pedig súlyosan megsérültek. A támadás pontos okát, valamint elkövetőik kilétét máig nem sikerült kideríteni, a legvalószínűbb elmélet szerint horvát nacionalisták robbanthattak. A korabeli nyomozás szerint nem is maga a detonáció, hanem a közeli szekrények szétrepülő törmelékei okozták a legnagyobb pusztítást a tömegben. A bomba erejéről tanúskodik az a 3-szor 5 méteres vasbeton elem, amely leszakadt a plafonról.

Az 1975-ös év egyébként különösen véres volt Amerikában, az év elején New Yorkban és Washingtonban is bomba robbant, valamint két gyilkossági kísérletet is megkíséreltek Gerald Ford elnök ellen.

Mit számít huszonöt halott…

Az 1975 és 1990 között működő Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű terrorszervezet tételesen megfogalmazott célja az volt, hogy akcióival rábírja a török kormányt: nyilvánosan is ismerjék el Törökország felelősségét az örmény népirtásért, fizessenek kárpótlást az áldozatok hozzátartozóinak, és engedjenek át bizonyos területeket egy „örmény haza” létrehozására. A szervezet egyik – néhány nappal a támadás előtt elhunyt – tagjáról Pierre Gulumian Kommandónak elnevezett csoport két tagja 1982. augusztus 7-én az Ankarától 28 kilométerre északkeletre található Esenboğa nemzetközi repülőtér kellős közepén robbantott fel egy bombát, majd tüzet nyitott az útleveleket kezelő személyzetre, valamint egy KLM-gép felszállása előtt útlevél-ellenőrzésre várakozó utasokra. Az egyik merénylő a következőt kiáltotta, miközben az utasokra tüzelt: „Több mint egymillióan haltak meg közülünk, mit számít, ha közületek huszonöten meghalnak?”. A mészárlás kilenc halálos áldozatot követelt, és hetvenketten megsérültek.

Szintén az ASALA-hoz köthető a Párizstól nagyjából délre található Párizs-Orly – a Charles de Gaulle repülőtér megépítéséig Párizs első számú – repülőterén az 1983. július 25-én végrehajtott robbantásos merénylet, amely 1962 (az algériai háború lezárásának éve) óta a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadás volt. A terroristák a bombát a reptér déli terminálján található check-in pultnál elhelyezett bőröndbe rejtették el. A merényletben három, a Turkish Airlines járatára történő becsekkolásra váró utas azonnal meghalt, öten pedig a kórházban vesztették életüket. A két török áldozat mellett egy amerikai, egy svéd, valamint négy francia utas életét is az örmény terroristák akciója oltotta ki. A merényletben további ötvenöt személy is megsérült. A merénylő, Varoujan Garabedian később bevallotta, hogy valójában a repülőt szerette volna felrobbantani, ám a pokolgép előbb lépett működésbe.  Garabediant 2001-ben, 17 éve raboskodás után kiadták Örményországnak, ahol nemzeti hősként fogadták

Kézigránátok, lövöldözés autós hajsza

1985. december 27-én reggel Bécs és Róma lakóiban fagyott meg a vér. Reggel negyedkilenckor négy arab fegyveres lépett a római Fiumicino nemzetközi repülőtéren működő izraeli El Al Airlines és Trans World Airlines légitársaságok közös pénztárához, és tüzet nyitottak az ott állókra, majd gránátokat dobtak a tágas reptér várakozó utasaira. Összesen 16-an vesztették életüket, a sebesültek száma 99 volt. A biztonságiakkal kialakult lövöldözés során három terrorista meghalt, míg a negyediket, Mohammed Sharamot elfogta az olasz rendőrség.

Néhány perccel később a Bécs–Schwechati nemzetközi repülőtéren három arab terrorista hasonló vérfürdőt rendezett. Az utasok szerint kézigránátjaikat láthatólag a Tel-Avivba tartó járatra várakozó, sorban állóknak szánták. A támadás során két ember hunyt el, és 39-en súlyosan megsérültek. A harmadik áldozat végül három héttel később vesztette életét a kórházban. A terrorista akció után az arabok kocsiba ültek, és elhajtottak, azonban az osztrák rendőrség üldözőbe vette őket. A hajsza során az egyik elkövetőt lelőtték, míg a másik kettőt élve elfogták.

A korabeli nyomozások szerint a minden bizonnyal líbiai elkövetők eleinte a Tel-Avivba tartó járat elfoglalását tűzték ki célul, végül azonban a reptéri vérengzés mellett döntöttek. A támadás oka a nyomozások szerint az izraeli légierő 1985. októberi tuniszi bombázása volt.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X