Washington elítéli Oroszország agresszív akcióját


-A A+

Az Egyesült Államok is reagált a Kercsi-szorosnál vasárnap történt orosz agresszióra, ami miatt Ukrajnában hétfőn hadiállapotot rendeltek el.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében azt írja, Washington elítéli Oroszország agresszív akcióját, az amerikai kormány azt követeli Moszkvától, hogy szolgáltassa vissza a foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket, tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között, beleértve az ukrajnai fennhatóságú vizeket is.

A közlemény felszólítja Oroszországot arra is, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, és ne zavarja vagy akadályozza az ukrán tengerhajózást a Kercsi-szorosban.

A nemzetközi béke és biztonság érdekében Oroszországnak azonnali hatállyal fel kell hagynia törvényellenes magatartásával és  tiszteletben kell tartania valamennyi állam hajózási- és szabadságjogait - hangsúlyozza a külügyminiszter. 

Hétfőn, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ítélte el a kercsi incidenst. Szerinte Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét, ezt pedig a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie.








EZT OLVASTA MÁR?

X