Csúfot űznek a pálinkából


-A A+

Végre erről is beszélhetünk. Mert az utóbbi időben a nagy választási csatazaj minden egyebet belefojtott az emberekbe. Most viszont – jöhet a cujka! Jönne is, de őt sem tartják tiszteletben.

Méghogy tiszteletben! A sajtóban megjelent egy cikk, amelyik egész egyszerűen azt állítja, hogy „A szilvapálinka a legmérgezőbb ital!” És ki monda ezt? Nem más, mint az Alkoholipari Vállalkozók Egyesületének elnöke, Radu Morariu úr. Pontosabban azt állítja, hogy a friss cujka: méregbomba! Mert ha készítése után várunk három évet és csak azután vesszük a szánkba, akkor minden rendben: addigra a méreg nagy része kipárolog a pálinkából – és Morariu úr hosszan sorolja ezeket a mérgeket, hogy mi az, ami kipárolog.

Vajon ezt történik a választások eredményeivel is? Azokat is csak három év múlva kellene fogyasztani? – miután a mérgek kipárologtak mind a választók, mind pedig a megválasztottak agyából? Hát ebben van valami... Mert békés munkát, komoly munkát – „jól végzett munkát” – aligha lehet végezni acsarkodókkal. Gondoljuk csak meg!

A friss cujka megvakít, megtámadja a májat, a hasnyálmirigyet – hangzik a vád. Vannak viszont akiket a választási eredmények vakítanak el – tehát továbbra is érvényes a szilvapálinka és a választás közötti párhuzam. S mit tehetünk ezek után? Igyunk valami szelídebbet, mondjuk whiskyt? Vagyis majmoljuk külföldet? A fejlettebbeket?  De mi lesz akkor az őseredeti romániai demokráciával? Az ortodox demokráciával? A nemzetállammal? És még sok más hazai és külföldi csodával – ami nélkül, úgy gondoljuk, vagy legalábbis az államalkotó többség úgy gondolja, hogy élni sem lehet Romániában?

Persze mindannyian szem elől tévesztjük azt, hogy tulajdonképpen az a pálinka a rossz, az a pálinka okoz mérget, fejfájást, amelyik már elfogyott, amelyikből már nem lehet inni. És ennek a pálinkának a párhuzama: a politikusok becsülete, a közélet tisztasága – ami ugyancsak hiánycikk! De ezt semmiképpen sem lehet a pálinkára kenni. Erről ennyit...

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X