Lezárták Barcelona fölött a légteret a keddi Diada előtt


-A A+

A független katalán köztársaság megteremtéséért vonulnak utcára az emberek szeptember 11-én Barcelonában a katalán nemzeti ünnepen (Diada), ám a tavalyi eufórikus hangulathoz  képest komorabb lesz idén a rendezvény - mondta Adriá Alsina, az eseményt szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil mozgalom nemzeti titkára az MTI-nek adott interjújában Barcelonában.

Felidézte, hogy a 2012 óta minden évben megrendezett, nagyszabású függetlenségpárti tüntetés a múlt évben néhány héttel előzte meg a Spanyolországtól elszakadásról szóló helyi népszavazást, - amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt, és megrendezése rendőri erőszakba torkollott - így az inkább egy "eufórikus" kampányesemény volt.

Ez az év szerinte azonban más, és nemcsak azért, mert a tavalyi népszavazás megvalósulásával "szintet léptek". "Politikusok vannak a börtönben, a véleményszabadság elnyomása jelentős, és van egy egyre aktívabb szélsőjobboldal, ez három olyan dolog, ami nem volt egy évvel ezelőtt" - fejtette ki álláspontját.  Véleménye szerint az általános szabadságjogok elismerését követelő légkör hatja majd át az eseményt, amelynek jelszava: "Teremtsük meg a köztársaságot!".  Ez a felirat szerepel a felvonulás hivatalos, élénk rózsaszínű pólóján is, amelyből eddig több mint 270 ezer darabot adtak el.

Az ANC barcelonai székházában már napok óta hatalmas a nyüzsgés, a bejáratnál a pólókon kívül, sapkákat, zászlókat, kitűzőket árulnak. Odabent a folyosókon karton dobozokban sorakoznak a felvonulás egyéb kellékei, a többi között molinók, plakátok. Egy nappal az esemény előtt a szervezet 400 ezer, már regisztrált felvonulóról számolt be.

Ahogy minden évben, idén is egy látványos koreográfia szerint zajlik majd a felvonulás. Az emberek egyszerre kiabálják majd azt az általuk szabadon választott szót, amely legjobban kifejezi véleményüket, állapotukat, követelésüket, és ezzel a "hangorkánnal" egy díszletfalat fognak ledönteni - részletezte Adriá Alsina. Beszélt arról, hogy a felvonuláson nem jut szerep politikai pártoknak, az teljes mértékben a civil társadalom követeléseiről szól.

Míg a múlt évben a két oldal között teljes egyetértés volt a függetlenségi törekvések irányát illetően, addig idén ez nincs így, széthúzás tapasztalható a katalán kormány, a különböző függetlenségi pártok, és a civilek között azzal kapcsolatban, hogy milyen stratégia szerint kellene továbbhaladni. „Még tart a gyászfolyamat annak megértésében, hogy mi is történt a múlt évben". "(...), hogy pontosan ki hibázott, és hogyan hibázott" - indokolta. Mint mondta, vannak, akik kritikusak a függetlenségi pártokkal szemben, mert úgy vélik, tettek egy lépést hátra, ahogy persze vannak olyanok, akik most is támogatják a politikusok döntéseit. 

Adriá Alsina szerint a katalán köztársaság megteremtése a tavalyi referendum utáni napokban „nagyon közel volt". „Ahhoz, hogy ismét olyan közel lehessünk mint tavaly október 1-én, ismét ugyanarra van szükségünk: egy mozgósított civil társadalomra, ez nagyrészt megvan,(...), de két láb hiányzik. Az egyik: egy parlament, amely kész elfogadni egy függetlenségi nyilatkozatot, és egy kormány, amely kész végrehajtani azt" - fogalmazott. A civil vezető úgy vélte, azzal, hogy Spanyolországnak három hónapja új, szocialista kormánya van "a szavak és a tónus változott", ám ezzel nem lehet egy politikai konfliktus megoldani. „Én évek óta semmit sem várok az állam részéről" - jegyezte meg hozzátéve, hogy amíg vannak "túszok", amíg katalán politikusok ülnek börtönben, addig valójában nem lehet tárgyalni.

 Adriá Alsina kitért arra is, hogy a Diada után készülnek további megmozdulások szervezésével: az első szeptember 20-án lesz, a következő pedig október 1-én, a referendum évfordulóján. A jelenlegi elképzelések szerint a tavalyi referendumon szavazóhelyiségeknek kijelölt iskolákban gyűlnek majd össze újból az emberek - tette hozzá. Hangsúlyozta: nem tart attól, hogy erőszakos események történnének a megmozdulásokon. „Véleményem szerint a társadalmi helyzet Katalóniában ezerszer nyugodtabb, mint például az Egyesült Államok sok államában, vagy akár Franciaország több kerületében. Nincsenek felgyújtott kukák, autók" - jegyezte meg, kifejtve azt is, hogy szerinte a nézetkülönbségeket nem lehet társadalmi törésnek nevezni.

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) legutóbbi, július végén közzétett felmérése szerint a katalánok 46,7 százaléka támogatja a függetlenségi törekvéseket. Arányuk áprilisban 48 százalék volt. A függetlenséget elutasítók számát 44,9 százalékra tette a tanulmány, amely akkor 1,2 százalékos növekedést mutatott három hónap alatt.







EZT OLVASTA MÁR?

X