Elkezdődött a gigantikus oroszországi hadgyakorlat


-A A+

Megkezdődött az orosz Távol-Keleten az utóbbi évtizedek legnagyobb hadgyakorlata, a Vosztok-2018 – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A szeptember 17-éig tartó katonai gyakorlaton a keleti és a központi katonai körzet, az Északi és a Csendes-óceáni Flotta, a légideszantos, valamint a légi- és űrerő egységei vesznek részt. Hivatalos közlések szerint a manőverekben több mint ezer repülőgépet és helikoptert, mintegy 36 ezer harckocsit, páncélozott és egyéb harcjárművet, mintegy 80 hajót vetnek be.

Csatlakoznak majd hozzájuk kínai és mongol csapatok is. Kína több mint háromezer katonával, mintegy 900 haditechnikai eszközzel, 30 repülőgéppel és helikopterrel vesz részt. Mongólia nem közölt részleteket a részvételéről.

A kínai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közös gyakorlatok célja a katonai együttműködése mélyítése, valamint a kínai és orosz csapásmérő képességek növelése a biztonsági kockázatokkal szembeni közös fellépés terén. A Zvezda katonai tévécsatorna közlése szerint a manőverek egyik fontos célja több ezer katona és haditechnikai eszköz gyors átvezényelésének gyakorlása Oroszország nyugati részeiről keletre.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök közölte: a hadgyakorlaton az egyik oldalon a központi katonai körzet és az Északi Flotta, a másikon pedig a keleti katonai körzet és a Csendes-óceáni Flotta áll egymással szemben. Mint mondta, a katonák számukra ismeretlen lőtereken gyakorlatoznak majd, a szárazföldi erőknél és a flottánál 6-7 ezer kilométeres távolságra vezényelnek át csapatokat.

Geraszimov tudatta azt is, hogy a Vosztok-2018 az átcsoportosítások kiterjedésében megelőzik a szovjet fegyveres erők által 1981-ben megrendezett Zapad-81-et, amelyen több mint 100 ezer katona, valamint több mint ezer repülőgép és helikopter vett részt, egy 650-szer 550 kilométer kiterjedésű területen.

Korábbi értesülések szerint a Vosztok-2018-ra Vlagyimir Putyin orosz elnök is megtekinti.

Címlapi illusztrációnk forrása: AFP/Sefa Karacan/Anadolu Agency








EZT OLVASTA MÁR?

X