Megvédte a bevándorlókat Trumptól egy kaliforniai bíróság


-A A+

Továbbra sem utasíthatók ki az országból a Szudánból, Nicaraguából, Haitiról és Salvadorból érkezett menekültek, mivel védett státuszt élveznek.

Egy kaliforniai szövetségi bíró átmenetileg felfüggesztette szerdán Donald Trump amerikai elnök azon döntésének végrehajtását, amely megszüntetné négy ország menekültjeinek eddigi védett státuszát.

Edward Chen San Franciscó-i szövetségi bíró több hétig tartó meghallgatássorozat után hozta meg döntését, amely azonnali hatállyal érvénybe lépett. Ennek értelmében a Szudánból, Nicaraguából, Haitiról és Salvadorból érkezett menekültek továbbra is védett státuszt élveznek, vagyis nem utasíthatók ki az Egyesült Államokból, és változatlanul jogszerűen vállalhatnak munkát is.

Az említett országokból érkezők 2001 óta élveztek védett státuszt, vagy azért, mert otthonukban természeti katasztrófák pusztítottak, mint például Haitin és Salvadorban, vagy azért, mert politikai bizonytalanság, fegyveres konfliktus uralkodott, mint például Nicaraguában és Szudánban. Az amerikai kormányzat az idén tavasszal úgy döntött: megszünteti a védett státusz biztosításáról szóló programot, mert az érintett országokban helyreállt a rend, nincs ok a további védelemre.

Mintegy 200 ezer menekültet érintett a kormány döntése, valamennyiüknek 2019 januárjáig el kellett volna hagyniuk az Egyesült Államokat. Néhányan közülük civil szervezetek segítségével pert indítottak.

Döntésének indoklásában a bíró hangsúlyozta: a kormányzatnak, illetve az adminisztrációt képviselő ügyvédnek nem sikerült bizonyítania, hogy a védett státusz további érvényben tartása káros hatással lenne az amerikai társadalomra. A bíró azon vélekedésének adott hangot, hogy - mint fogalmazott - "Trump elnök ellenérzésekkel viseltetik a nem fehér és nem európai bevándorlókkal szemben", majd hozzátette, hogy szerinte ez befolyásolta az elnököt a védett státusz megszüntetéséről hozott döntésében. A bíró azzal is indokolta döntését, hogy a kormányzati határozat végrehajtása súlyos és helyrehozhatatlan kárt és nehézséget okozna az érintetteknek.








EZT OLVASTA MÁR?

X