Helsinki napló – Percről percre az Európai Néppárt kongresszusáról


-A A+

A várakozásnak megfelelően Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek csütörtökön a Helsinkiben zajló kongresszusán az Európai Néppárt. Ha az Európai Néppárt jól szerepel a jövő évi EP választásokon, a bajor politikus lehet az Európai Bizottság új elnöke. Ez azért is kiemelten fontos, mert a Minority SafePack sorsa a következő lépésben az Európai Bizottság kezébe kerül. Az RMDSZ-delegáció részvételét a helsinki kongresszuson folyamatosan követjük.  Cikkünk frissül.

14:39
Az EP külügyi bizottságának elnökével találkozott Kelemen Hunor

Kelemen Hunornak volt egy gyors találkozója David McAllister német képviselővel, az EP külügyi bizottságának elnökével. Neki már nem kell bemutatni Erdélyt, hiszen messziről üdvözölte az RMDSZ elnökét, és azzal kezdte a beszélgetést, hogy mennyire emlékezetes volt a kolozsvári látogatása tavasszal. Úgy tűnik, annak, aki járt már Erdélyben, könnyebb a sajátos problémákról beszélni és hamar partnerre lehet találni bennük.

14:23
Kelemen Hunor Facebookon gratulált Webernek

„Manfred Weber az a csúcsjelölt, aki hiteles szószólója ügyeinknek” – írta nem sokkal az eredményhirdetés után a Facebook-oldalára Kelemen Hunor. A szövetségi elnök gratulált a bajor politikusnak.

13:42
Manfred Weber az Európai Néppárt 2019-es csúcsjelöltje

Döntött a kongresszus: az RMDSZ és a Fidesz által is támogatott Manfred Weber az Európai Néppárt 2019-es csúcsjelöltje. A 621 szavazásra jogosult küldöttből 492 szavazott az EPP bajor frakcióvezetőjére. Ezt azt jelentik, hogy sikeres néppárti szerepléssel 2019-ben az Európai Bizottság új elnöke lehet.

Az eredményhirdetés után Weber megköszönte vetélytársának az elmúlt időszakot. "A 2019-es EP-választási kampány ezzel hivatalosan is elkezdődött "- mondta beszédében. 

13:08
Kelemen Hunor is szavazott

Közben leadta voksát az EPP csúcsjelöltjére Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. A Szövetség elnöke mar hetekkel ezelőtt közölte: Manfred Webert támogatja. 

13:04
Tusk: ha Putyint támogatod, nem vagy kereszténydemokrata

Az a prioritásunk, hogy megállítsuk az illegális migrációt - kezdte a beszédét az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint ez csak a kezdet volt. Hozzátette: senkinek nem áll jogában megtámadni a liberális demokráciát. „Ha a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás ellen vagy, nem vagy kereszténydemokrata. Ha konfliktust és megosztást keresel a világban, vagy az EU-ban, nem vagy kereszténydemokrata. Ha Putyint támogatod, nem vagy kereszténydemokrata” - sorolta Tusk. Azt is elmondta: bár mindenki meg akarja nyerni a választást, a tét nem a haszon, hanem az, hogy az EU megvédje az alapértékeit - enélkül a győzelemnek semmi értelme.

13:01
Jean Claude Juncker kapott szót

„Az nem elég, ha beszélünk az értékeinkről, ki is kell állnunk értük” – mondta beszédében Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, majd sorolni kezdte ezeket az uniós alapértékeket, kitérve külön a jogállamiságra. A jogállamiság tiszteletben tartása egy mindennapi kötelezettség - hangsúlyozta.

Nemcsak ígérgettünk: teljesítettünk - értékelte bizottságelnöki mandátumát Juncker. Van befektetési terv, csökkentettük a munkanélküliséget (14 millió munkahelyet hoztunk létre az EU-ban!): ennyi embernek meg soha nem volt munkahelye az Unióban. És erre büszkének kell lennünk! - fogalmazott. Kereskedelmi erő vagyunk – hangoztatta a bizottsági elnök, hozzátéve, hogy ezt az Amerikai Egyesült Államok elnökének is megmondta, amikor tavasszal találkoztak.

Junkcer beszéde végén előkerültek az érzelmek. „Hazafinak kell lennünk, de vissza kell utasítanunk ezt a buta nacionalizmust!” – jelentette ki.

12:37
Hol van a román államfő?

Az Európai Néppárt Helsinki kongresszusának nagy hiányzója Klaus Johannis román államfő. 

12:35
EPP-főtitkár: hideg van Európán kívül

„Kedves barátaim, hideg van kint. Nem Helsinkire gondolok: hideg van Európán kívül”- fogalmazott Antonio López-Istúriz White EPP-főtitkár, aki felhívta a figyelmet, hogy Európa még mindig a világ nagyon kevés biztonságos régióinak egyike. Ez az, amit meg kell őriznünk a 2019-es EP-választásokon - tette hozzá. 
 

12:25
Sebastian Kurz osztrák kancellár beszélt

Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen kihívások előtt állunk, de arra is emlékeznünk kell, hogy ennél sokkal nagyobb kihívásokkal szemben is helytállt az európai közösség - mondta Sebastian Kurz. Csak mi, az Európai Néppárt tudjuk Európai Uniót a jó irányba terelni - tette hozzá az osztrák kancellár.

Mindent meg kell tennünk, hogy az Európai Néppárt legyen Európa legerősebb poltitikai ereje a 21. században. Az értékrendünkben nem ismerünk megalkuvást – fogalmazott a politikus. Garantálnunk kell a határvédelmet és a biztonságot: ezek a szabadság alapfeltételei – jelentette ki. Meg kell bizonyosodunk arról, hogy együtt képesek vagyunk határaink megvédésére. Kifejtette: Európa minden polgárának biztonságban kell éreznie magát, attól függetlenül, hogy többségben vagy kisebbségben él. Nem engedhetjük meg, hogy bárki, Európa bármelyik pontján féljen - tette hozzá.

Sebastian Kurz elmondta: a külső határaink védelme kulcsfontosságú. Mi döntjük el, hogy kit engedünk be Európába és kit nem. Mi döntjük el, hogy kinek adunk menedéket, és ki az, akit nem engedünk az Unió határain belülre. Ezt csak mi tudjuk megteremteni, ezt nekünk kell garantálnunk. Az Európai Néppártban rengeteg munkánk van ezzel kapcsolatban. De megvan hozzá a megfelelő értékrendünk és a megfelelő embereink - tette hozzá Kurz.

Sebastian Kurz pártja nevében Manfred Webert biztosította támogatásáról. Azt kérte tőle: erősítse meg az Európai Néppártot.

12:33
Orbán Viktor beszélt

Orbán Viktor beszéde következett. A magyar kormányfő a kereszténydemokrata Európában látja a jövőt, amely egyenlő módon keresztény és demokrata. Szerinte az Európai Néppártnak az európai emberekről kell szólnia. Vissza kell hoznunk az egységet az Európai Néppártba. Nekünk nem csak túlélnünk kell, nekünk győznünk kell - mondta a miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint ahhoz, hogy az Európai Néppárt sikeres legyen, tagjainak otthon sikeresen kell szerepelniük a 2019-es EP-választásokon. Otthon kell megnyernünk ezt a választást - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök biztosította Manfred Webert a Fidesz egyöntetű támogatásáról. Szerinte Manfred olyan ember, aki pontosan érzi, mikor van helye a vitának, és mikor kell összefogni.

11:43
Folytatódnak a kongresszusi beszédek

Leo Vardakar ír miniszterelnök szerint az Európai Néppárt - a kereszténydemokrata eszmék - megnyerte a 20. század csatáit: legyőzték a fasisztákat és a kommunista diktatúrát. Ennek ellenére nem szabad a 21. században is mindent készpénznek venni. Nem szabad elveszítenünk, mindazt, amit elértünk - mondja Vardakar.  Biztosította a déli államokat a migrációs küzdelemben való szolidaritásukról.
Felszólalt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Andrej Plenkovic horvát kormányfő is.
 

11:35
A mezőgazdasági biztossal találkozott Kelemen Hunor

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős EU-biztossal találkozott az RMDSZ delegáció. Kelemen Hunor azt kérte tőle, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel a mezőgazdasági támogatásokat, hiszen sok gazdának, családi mezőgazdasági vállalkozásnak ez jelenti a megélhetést, és az egyik kézzelfogható kapocs az EU-hoz. A EU-biztos egyetértett, és az RMDSZ támogatását kérte a jövőben sorra kerülő európai parlamenti vitában, amikor majd a Közös Agrárpolitikáról döntenek. 

11:05
Nagyon megtapsolják Webert

Manfred Weber beszédét hatalmas tapsvihar követi. 

 

10:57
A csúcsjelölt-aspiránsok beszélnek

Manfred Weber megköszöni vetélytársának a korrekt versenyt, majd mandátumot kér a kongresszustól a munkájára: arra, hogy Európát jó irányba változtassa meg. Felhívja a figyelmet a régiók közötti egyenlőtlenségre is. Egy olyan európában látja a jövőt, ahol Varsóban és Bukarestben is ugyanúgy tanulnának a diákok, mint Oxfordban.  Elmondja, hogy az Unió határait meg kell védeni, az illegális migrációt meg kell állítani. Egy olyan Európát akar, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Szerinte az európai politikai cél az emberek szolgálata. Európa sokszínűségét ecseteli, de felhívja a figyelmet arra, hogy van egy hasonlóság is: bármelyik kis faluban vagyunk, Európa bármelyik részén, találunk egy keresztény templomot. És ezt meg kell védenünk - mondja Weber. 
 

10:15
Folytatódik a kongresszus

Folytatódik az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa Helsinkiben. A mai napon választják meg az EPP csúcsjelöltjét, a küldöttek a német Manfred Weber és a finnországi Alex Stubb között választanak. Ma zajlik az államfők és kormányfők vitája.
Sokkal szigorúbb biztonsági intézkedésekkel indul a nap. Elkapjuk Angela Merkel német kancellárasszony bevonulását is. 
A rendezvény ideje alatt a küldöttek leadhatják voksukat a csúcsjelölt személyére. 
 












EZT OLVASTA MÁR?

X