Helsinki napló – Percről percre az Európai Néppárt kongresszusáról


-A A+

A várakozásnak megfelelően Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek csütörtökön a Helsinkiben zajló kongresszusán az Európai Néppárt. Ha az Európai Néppárt jól szerepel a jövő évi EP választásokon, a bajor politikus lehet az Európai Bizottság új elnöke. Ez azért is kiemelten fontos, mert a Minority SafePack sorsa a következő lépésben az Európai Bizottság kezébe kerül. Az RMDSZ-delegáció részvételét a helsinki kongresszuson folyamatosan követjük.  Cikkünk frissül.

18:40
A másik csúcsjelölt

Alex Stubb a finnországi EPP-csúcsjelölt kampánya innovatív, látványos és tele van érzelmekkel. A saját nevét is használva mondja el, mit jelent számára az unió: az EU nélkül ő csak ALX STBB lenne. Szerinte a legjobb, amit az EU tett: a bővítés, hogy egyre több és több tagállam csatlakozott. Noha ez sosem könnyű, mindig a helyes döntés. A csúcsjelölt találkozóra hívta az EPP-pártok delegációt, hogy kérdezzenek, mondják el véleményüket. Porcsalmi Bálint megkérdezte tőle, mit gondol a Minority Safepack kezdeményezésről, amelyet több mint 1 millió ember támogatott. Stubb ismeri a kisebbségi kérdést. Nyitott volt, érdeklődő, Porcsalmi további részletekről is fogja tájékoztatni.

17:31
Szavaznak a kongresszusi küldöttek

Elkezdődik a szavazás a kongresszus plenáris ülésén. Minden gördülékenyen zajlik, pár percet időznek egy témán. 

Elfogadják a Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot. 

Az RMDSZ küldöttei megszavazzák, elmondásuk szerint ez a dokumentum kiemelten kezeli a fenntartható mezőgazdaság kérdését, mint a fenntartható fejlődés egyik alappillérét.

Unokáinkra is egészséges környezetet szeretnénk átörökíteni – magyarázza Winkler Gyula a szavazas után. – Ez leginkább úgy érhető el, ha a támogatáspolitikában a kis- és közepes méretű farmok és a családi gazdaságok kerülnek előtérbe, szemben az ipari mezőgazdasággal – mondja az RMDSZ EP-képviselője.

17:21
Az anyanyelvű oktatásról Navracsics Tiborral beszélt az RMDSZ

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztossal találkozott Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla és Vincze Lóránt. Az anyanyelvi oktatás nehézségeiről, kihívásairól esett szó, többek között. Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban.

14:30
Látványban nincs hiány

Látványosan kezdődött az Európai Parlament kongresszusának plenáris ülése. Óriásledfal körülöttünk, a moderátor élőben lefotózza magát, és feltölti Twitterre. A ledfalon perceken belül megjelenik. 
Helsinki polgármestere egy olyan Európai Uniót akar, amely az embereké, az emberekről szól.

14:18
Elkezdődött a kongresszus

A Messukeskus központban elkezdődött az Európai Néppárt kongresszusa.

13:40
Nők és a digitális világ

Marya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztossal nem először találkozik Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke. Ezúttal Bálint Margit, a Nőszervezet külügyekért felelős alelnöke is csatlakozott: röviden átbeszélték a Nőszervezet célkitűzéseit, és meghívták a biztosasszonyt, találkozzon az erdélyi vállalkozó és IT-szektorban dolgozó nőkkel. A digitalizáció ugyanis a társadalom minden rétegét érinti, a jövőben várható változások mindenkit befolyásolnak. Szó esett a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezésről is - erről folytatják majd a beszélgetést. Ahányszor csak lehet, annyiszor kell erről beszélni a külföldi politikusoknak, véleményformálóknak, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, mit is szeretnének egy kerettörvénnyel az európai őshonos kisebbségek - magyarázza Hegedüs Csilla. 

13:25
Akadt egy újabb csúcsjelölt :)

13:03
Itt is téma az amerikai félidős választások

Porcsalmi Bálint a amerikai időközi választásokat elemző beszélgetésen vesz részt. A "boncolás" gyors következtetései: a legdrágább időközi kampány (pl 2.7 milliárd dollárt költöttek tévére, közel egy milliárdot on-linera); a legnagyobb részvétel időközi választásokon; a kampány Trumpról szólt - mindkét párt számára; a demokraták elvitték a házat, de a republikánusok növelték előnyüket a szenátusban (előreláthatóan 55 szenátoruk lesz).
 

11:08
Digitális Európa - az vajon mi?

A digitális világ kihívásairól tartottak vitát a kongresszusi központ egyik kávézójában. A felvezetőből kiderült, Finnország az egyik legfejlettebb ország a digitalizáció terén Európában. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő ezúttal az SME Union (Kis- és közepes vállalkozások egyesülete) első alelnökeként adott elő. Marya Gabriel - akivel nemsokára találkozik az RMDSZ-delegációja - digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztos pedig hosszan beszélt erről a területről: kiderült, 2020 után egyre tovább nő azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahol megkövetelik a digitális világban való boldogulást. Az Európai Bizottság sok energiát és pénzt fektet ebbe. És ha már digitális világ, természetesen beindították a slido-t is, ahol elektronikusan tehetett fel kérdéseket a közönség. 

11:05
Ebben a teremben zajlik a kongresszus

Itt fog zajlani a kongresszus plenáris ülése. 
Párhuzamosan Manfred Weber csúcsjelölt válaszol a sajtó kérdéseire.
A német jelölt körül folyamatos a nyüzsgés. A küldöttek biztatják, gratulálnak, fotózkodnak vele. 

09:45
Négyszögletű kerekasztal a Martens Centerben

A kongresszus plenáris ülése mellett mindig tartanak különféle kerekasztal beszélgetéseket, kisebb konferenciákat. Ma kora reggeltől a Martens Center szervezésében a kremlini trollkodásról beszélnek szakértők. Kémek, cyber-támadások, trollgyárak, tényeken alapuló és érzelmi félretájékoztatás, ésígytovább, ésígytovább. Azt mondják: a félretájékoztatás nagyon jól eladható, már egész üzleti modellt építettek rá. Tanulság: sokkal nyitottabb szemmel kell a híreket olvasnunk, figyelmesebben kell kattintgatnunk, mert nem biztos, hogy hihetünk a szemünknek.

08:55
A Kokoomus ifjúsági szervezetének standja

A finnországi Kokoomus párt (a második legnagyobb, jobb-közép beállítottságú finn párt) ifjúsági szervezetének standja. 

08:51
Itt tartják az EPP-kongresszust

A kongresszust a Messukeskus központban tartják.
A bejárat előtt Alexander Stubbnak, az Európai Néppárt finnországi csúcsjelöltjének önkéntesei várnak. Ő Manfred Weber kihívója. A hazai terep előnyeit élvezi. 

08:30
Népszerűsítik a transylvanianow.com-ot

(X) A reklám helye :-) A kongresszus arra is jó alkalom, hogy Erdélyről beszéljünk - mondják a kávé mellett, és megmutatják a www.transylvanianow.com-ot népszerűsítő kártyát, amit a kongresszuson résztvevő politikusoknak készítettek elő. Rólunk szól: az erdélyi emberekről, ügyekről, sikerekről. Mert ha valaki megszereti Erdélyt, másként tekint a magyar közösség számára fontos ügyekre is. Sok kártyát hoztak, azt mondták, nem viszik vissza!
 

20:30
Porcsalmi Helsinkiből üzent

Arra kérte európai partnereit az EPP helsinki kongresszusán tartózkodó RMDSZ-küldöttség, hogy vegyék komolyan az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét, és beszéljenek róla az EP-választások kampányában is. Erről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök számolt be a finn fővárosból egy videóüzenetben.

„Beszéljünk erről a kampányban is és ne csak beszéljünk a kampányban, hanem a választások után tegyünk is azért, hogy egy törvény jöjjön létre uniós szinten, amelyik tudja védeni a mi ügyeinket is, a mi jogainkat is. Úgy gondolom, hogy ma már jóval több szövetségesünk van, mint például egy évvel vagy másfél évvel ezelőtt.  Azért vagyunk itt, hogy itt ezt az ügyet minél több embernek, minél érthetőbben elmondjuk” – nyilatkozta Porcsalmi.












EZT OLVASTA MÁR?

X