Bejelentkezett Finnország, hogy átvegye Románia helyett az unió soros elnökségét


-A A+

Románia készen áll arra, hogy 2019 január 1-jétől ellássa az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét és nem tart igényt arra, hogy helyette (a sorban utána következő) Finnország vegye át ezt a feladatot - közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint Juha Sipila finn miniszterelnök felajánlotta a cserét Bukarestnek, miután hétfőn - a bukaresti kormányt nyíltan bíráló - Klaus Johannis államfő úgy vélekedett, a kormány nincs felkészülve az uniós elnökségre.

A bukaresti külügyminisztérium szerint Bukarest felkészülése menetrend szerint halad, ezt az EU-trió (a megelőző, aktuális és következő soros elnökségét ellátó) keretében zajló párbeszéd is megerősíti. A külügyi tárca ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a média "érettséget" tanúsítson olyan valóságalapot nélkülöző információk kezelésében, amelyek alááshatják Románia nemzetközi hitelét és befolyását.

Az Agerpres hírügynökség szerint Sipila kedden a finn közszolgálati televíziónak megerősítette, hogy kormányát készenlétbe helyezte arra az esetre, ha szükségessé válik a jövő évi uniós elnökségek sorrendjének felcserélése, de Romániának "egyáltalán nem áll szándékában" kérni a halasztást.
EZT OLVASTA MÁR?

X