A bujkáló volt kormányfő kiadatását kéri Budapesttől Macedónia


-A A+

A macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadását kérte Magyarországtól - jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott. „Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot” – feszegette a kormányfő.

Zoran Zaev cáfolta, hogy lett volna bármiféle korábbi politikai megállapodás közte és elődje között arról, hogy utóbbi megúszhatja a börtönbüntetést. „Meggyőződésem szerint Gruevszki előbb vagy utóbb visszatér, és letölti a büntetését, és a bíróság előtt azokban az ügyekben is védheti magát, amelyekkel még gyanúsítják” – fogalmazott a macedón kormányfő. A macedón belügyminisztérium szerdán hangsúlyozta egyetlen ok sincs arra, hogy Nikola Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon.

Burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. Maja Kocijancic, az EU külügyi főképviselőjének, Federica Mogherininek a szóvivője a Népszava kérdésére kifejtette: az Európai Unió a jogállami elvek érvényesítését várja el mind a tagállamoktól, mind a csatlakozó országoktól.

Szijjártó: nem politikai, hanem jogi kérdés

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.

A közlemény szerint a beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el.

Budapesti luxusszállodában lakik

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Az útlevél nélkül menekülő Nikola Gruevszki Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Lapértesülések szerint egy belvárosi luxusszállodában lakik. A Miniszterelnökség közleménye szerint azért nem a röszkei tranzitzónában várja a magyar hatóságok döntést, mert egykori kormányfőként különleges menekültügyi eljárás dukál neki.








EZT OLVASTA MÁR?

X