Az ukrán kormányfő szerint a Kercsi-szorosban brutális támadás történt


-A A+

A Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében nem provokáció, nem is agresszió történt az orosz haderő részéről, hanem brutális támadás érte a független Ukrajnát, független flottáját és legénységét – jelentette ki Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök Brüsszelben, az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülését követően hétfőn.

Hrojszman újságírói kérdésre válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna elleni barbár, agresszív támadásnak tekinthető az, hogy ukrán katonák vannak orosz fogságban közel egy hónapja.

Az ukrán miniszterelnök hangsúlyozta, konkrét cselekedeteket vár a béke érdekében Moszkva részéről, a diplomáciai szabályok betartását kérte számon és az ukrán katonák szabadon engedését követelte. Ukrajna szabadságába való beavatkozásnak nevezte a tengeri útvonalak lezárást és szigorú ellenőrzését, valamint a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd megépítését.

Az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciókkal kapcsolatban úgy vélekedett, amennyiben Moszkva nem teljesíti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelességeit, „amennyiben az agresszor folytatja agresszióját”, és a korlátozó intézkedéseket mégis fel akarnák oldani, az az emberi jogok semmibevételét  a nemzetközi megállapodások felrúgásának és a hamis hírek terjesztésének elfogadását, valamint a gyilkosságok és kibertámadások el nem ismerését jelentené. Ez az értékek elértéktelenedéséhez vezetne – tette hozzá az ukrán miniszterelnök.

Az EU elítéli a Krím-félsziget jogellenes annektálását

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője megismételte korábbi kijelentését, amely szerint az uniót aggodalommal tölti el a Kercsi-szoros környékén és Azovi-tengeren kialakult helyzet elmérgesedése, valamint az Oroszország által elkövetett nemzetközi jogsértések. Megerősítette, hogy az unió elkötelezett a nemzetközi jog, Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett, valamint elítéli a Krím-félsziget jogellenes annektálását. A főképviselő arra emlékeztetett, hogy az unió ismételten felszólítja Oroszországot minden elfogott ukrán tengerész azonnali szabadon bocsátására, a lefoglalt hajók visszaszolgáltatására és annak biztosítására, hogy valamennyi hajó szabadon áthaladhasson a Kercsi-szoroson.

Egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy pénteken az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységüket elfogta, ellenük tiltott határátlépés címén eljárást indított.EZT OLVASTA MÁR?

X