Netanjahu halasztást kér korrupciós ügyeinek „kiteregetésében”


-A A+

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és pártja, a Likud több politikusa kampányt kezdett azért, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész csak az április 9-i parlamenti választások után nyújtson be vádiratot a kormányfő elleni korrupciós ügyekben.

Netanjahu a Facebookon közzétett vasárnapi  videóüzenetében azt sürgette: mivel Mandelblitt várhatóan meghallgatásának függvényében nyújtja be a vádiratot - vagy vádiratokat-, ezért csak válasza,  azaz meghallgatása után hozzák nyilvánosságra azok tartalmát. Mivel válaszára várhatóan már nem lesz idő a választásokig, el kellene halasztani a vádemelést a voksolás utáni időszakra – érvelt Netanjahu.

Az ellenzéki politikusok és a jogászok viszont úgy vélik, hogy Izrael polgárai nem választhatnak anélkül, hogy megismernék a legfontosabb jelölt elleni vádakat. A főügyész kiszivárogtatta, hogy ezért igen gyorsan lezárja az aktákat, és már februárban megteszi bejelentését az esetleges vádiratról a miniszterelnök három korrupciós ügyében.

Ezek a jelentős nagyságrendű ajándékok elfogadásáról szóló ezres számú, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási ügyleteket tartalmazó kétezres számú és a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat javára meghozott kormányzati döntésekről született négyezres számú akták lesznek.

A tízes tévé szakértői szerint várhatóan nem korrupció, hanem csak hivatali hatalommal való visszaélés lesz a vád az ezres és a kétezres  számú akták  esetében, de a négyezres „aktacsomagban” felsorakoztatott bizonyítékok és tanúvallomások annyira erősek, hogy Mandelblitt még ha szeretné, sem tudja elkerülni a korrupciós vád bejelentését.

Az időzítés azért különösen fontos, mert ha újraválasztása után, a választók bizalmával megerősítve kerülnek napvilágra a mindeddig nyilvánosságra nem hozott részletek, bizonyítékok, hangfelvételek, akkor azok már nem befolyásolják a Likud várható győzelmét. Ha viszont az ország lakói a voksolás előtt ismerik meg a történteket, akkor ez esetleg sokakat eltántoríthat a Likud pártra történő szavazástól.

Netanjahu szerint ez demokráciaellenes lenne, főként mivel a választások – mellesleg általa szorgalmazott – előrehozatala miatt nem lesz már idő ügyészi meghallgatására, vagyis az ő álláspontjának megismertetésére.

A jogászok szerint viszont számos rendőri kihallgatása során a nyomozók és az ügyészek már megismerhették válaszait ezekben az ügyekben, amikor szembesítették a tanúvallomásokkal.

A Háárec című újság vasárnapi írása arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő az ellene indított nyomozás kezdete óta száznégy alkalommal találkozott négyszemközt, ellenőrizetlen feltételek mellett az általa kinevezett Aviháj Mandelblittel. A főügyész korábban, 2013-2016-ig Benjámin Netanjahu közeli munkatársa volt, amikor a kabinet titkáraként dolgozott a miniszterelnök mellett.








EZT OLVASTA MÁR?

X