„Ezt már nem hagyhattam szó nélkül” – lemondott Magyarország erdélyi születésű norvégiai tiszteletbeli konzulja


-A A+

Lemondott Magyarország norvégiai tiszteletbeli konzulja. A marosvásárhelyi születésű Vánky Eszter a Válasznak adott interjújában úgy fogalmazott: „Nekünk erdélyieknek, akik elnyomásban éltünk, magyarnak lenni mindig büszkeség volt, de ezt már nem hagyhattam szó nélkül”.

Vánky Eszter 2018 végéig volt Magyarország tiszteletbeli konzulja Norvégiában, december 18-án írt levelében Szijjártó Péter külügyminiszternek írt levelében lemondott. A lap azt írja: a konzul nem kapott választ.

A 2012 óta tiszteletbeli konzulként dolgozó Vánky levelében azt írta, az utóbbi időben „Magyarország kormánya mind jobban letért a liberális demokrácia jól bevált útjáról”, a közmédiát „a kormány szócsövévé változtatta”, ellehetetlenítette a kormánykritikus sajtót és rádiót, szükségtelen beruházásokkal „saját párthívei mértéktelen gazdagodását segítette elő, az országot a korrupció és a nepotizmus országává változtatta”.

Azt is írta, a „rabszolgatörvény súlyosan szabálytalan elfogadása, a független bíráskodást megkurtító közigazgatási bíróság létrehozása, valamint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők törvényes tevékenységének megakadályozása, majd a köztelevízió épületéből történt erőszakos eltávolítása volt” az utolsó csepp számára.

„Magyarnak lenni mindig büszkeség volt”

„Nekünk erdélyieknek, akik elnyomásban éltünk, magyarnak lenni mindig büszkeség volt, szeretjük és ápoljuk a kultúránkat, de nagy csalódás, amikor a magyar kormány kisajátítja magának, hogy ők az egyedüli igazi, becsületes hazafiak. Ez nem így van: sokan figyeljük aggodalommal, ami történik, és meggyőződésünk, hogy az Európával való ellenségeskedés – meg az, hogy az ellenzék ma már ellenség, mintha ők az országnak semmi jót nem akarhatnának – nem jó a magyarságnak” – mondja Vánky Eszter, akinek lemondása január 1-jétől hatályos.

Vánky a Válasznak elmondta, a feladatra Jeszenszky Géza korábbi oslói nagykövet kérte fel, ő maga nem magyar állampolgár, és soha nem volt politikai kötődése. „Bár már akkor sem értettem egyet mindenben az Orbán-kormánnyal, a véleménykülönbség 2012-ben még nem volt akkora, hogy akadályozza a kinevezést" - fogalmazott.EZT OLVASTA MÁR?

X