Bűnösnek találták a Vatikán korábbi kincstárnokát


-A A+

George Pell bíborost, a Vatikán kincstárnokát pedofília vádjában bűnösnek találták. Ausztráliában.

A 77 éves férfi eddig a legmagasabb egyházi személy, akinél bizonyítottak szexuális bűncselekményt. Az ítélet már decemberben megszületett, de csak most hozták nyilvánosságra.

Pell ellen 2017-ben emeltek vádat és tavaly májusban állt bíróság elé. 15 évvel korábban már voltak problémái a hatóságokkal, akkor azonban felmentették - akkor egy 1961-es vádat újítottak fel, most azonban 1996-ban történt molesztálás miatt pereltek, amelyet két 16 éves fiúval szemben követett el Melbourne érsekeként.

Az ausztrál katolikus püspöki kar nyilatkozata szerint "sokkolta őket" az ítélet. A bíboros, írták, mindig kiállt az ártatlansága mellett, és ez most is így történik, azaz Pell fellebbezett az ítélet ellen.

Pell 2017-ben otthagyta a vatikáni kincstári pozícióját, amelyet 2014-ben vállalt el. Ferenc pápa maga nevezte ki a bíborost 5 évvel ezelőtt. Pell az egyházon belül a konzervatív szárnyhoz tartozott, kállva nemcsak a cölibátus mellett, de ellenezve az abortuszt és bármilyen védekezést.EZT OLVASTA MÁR?

X