Felgyújtottak két Roshen-márkaboltot Kijevben


-A A+

A Petro Porosenko ukrán elnök tulajdonában lévő Roshen édességipari vállalat két márkaboltját gyújtották fel két nap alatt, hétfőn, illetve előző nap Kijevben - hozta nyilvánosságra a fővárosi rendőrség közlése alapján az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kijevi főutcán, a Hrescsatikon lévő Roshen-üzlet hétfői felgyújtásának gyanújával őrizetbe vettek egy 53 éves kijevi lakosú férfit, akiről Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök a hírportálnak azt mondta, hogy egy olyan szélsőséges szervezet tagja, amely állítólag a március 31-i elnökválasztás meghiúsítását tervezte a helyzet destabilizálásával a fővárosban. A hatóságok korábbi közlése szerint az elkövető Molotov-koktélt dobott a bolt kirakatablakába. 

A hatóságok feltételezése szerint köze volt a másik Roshen-üzlet felgyújtásához is, amelyet vasárnap este követtek el a "Herojiv Dnyipra" metrómegállónál. 

Személyi sérülés egyik gyújtogatás következtében sem történt. A hatóságok szándékos károkozás és garázdaság címén indítottak eljárást. 

Kriscsenko szavai szerint a gyújtogatások gyanúsítottja aktív résztvevője volt a közelmúltban több utcai akciónak. Szervezetének vezetője egy bizonyos Jevhen Morinec, aki "Bila balaklava (fehér símaszk)" néven ismert. Február 18-a óta ő is őrizetben van a hatalom megdöntésére tett felhívásai miatt.

A főügyészségtől származó információ szerint a gyújtogatások gyanúsítottja kapcsolatban áll az oroszbarát Nazsdak szervezettel is, amelynek vezetőjéről, Mikola Dulszkijról az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) úgy tartják, hogy "a Kreml ügynöke".








EZT OLVASTA MÁR?

X