Spanyolország: bűncselekménynek nyilvánítanák az illegális népszavazás megszervezését


-A A+

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) külön bűncselekményként nevesítené az illegális népszavazás megrendezését, valamint mandátumának elveszítésével sújtaná azt a képviselőt, aki hivatali esküjének szövegéből kihagyja az alkotmányra való hivatkozást – mondta Pablo Casado pártelnök hétfőn Barcelonában, ahol ismertette pártja 500 pontos programját mintegy három héttel az előrehozott spanyol parlamenti választások előtt.

A pártelnök programismertetőjének elején erős kritikával illette Pedro Sánchez szocialista spanyol miniszterelnököt, aki szavai szerint „közveszélyt jelent Spanyolországra”, és az ország történetének „legradikálisabb kormányfője”.

„Az egyetlen, akinek volt képe terroristák szavazataiért könyörögni" – fogalmazott arra utalva, hogy a múlt héten az EH Bildu baloldali baszk nacionalista párt is támogatta a kormány zömében szociális intézkedéseket tartalmazó rendeleteinek parlamenti jóváhagyását.

Ismét bírálta Pedro Sánchezt, amiért a katalán és baszk nacionalista pártok szavazataival lett miniszterelnök tavaly nyáron, amikor a parlament megvonta a bizalmat konzervatív elődjétől.

„Mi vagyunk az egyetlen ellenszer" – jelentette ki Pablo Casado, hangsúlyozva, hogy minél kevesebb szavazatot kap a PP, annál több mandátum jut a szocialistáknak, és kifejtette, hogy Pedro Sánchez épp ezért a jobbközép oldal három pártra osztására törekszik.

Megjegyezte, hogy a jobboldali erőknek már a jelöltállítási szakaszban együttműködési megállapodást kellett volna kötniük, ahogyan azt pártja kezdeményezte is.

A konzervatív Néppárt programjában, amely a "Szerződés Spanyolországgal" nevet kapta, tíz nagy csoportba foglalja elképzeléseit, amelyek nem csak az április 28-i általános parlamenti, hanem a május 26-i spanyol helyhatósági és európai parlamenti választásokra is vonatkoznak.

Első pontként a nemzet megerősítése iránti elkötelezettség szerepel, egyebek mellett a nyelvtörvény és a nemzeti szimbólumokról szóló törvény szigorításával, valamint a hatályos történelmi emlékezet törvény helyett az úgynevezett egyetértés törvényének elfogadásával.

Ebben a fejezetben a párt hangsúlyozza az alkotmány tiszteletben tartásának fontosságát, és törvénymódosítással zárnák ki annak lehetőségét, hogy lázadás vagy zendülés bűncselekménye miatt elítéltek kegyelmet kaphassanak.

A PP programjában hangsúlyos szerepet kaptak az ország egységét hangsúlyozó, a katalán függetlenségi törekvésekkel szembeni intézkedések.

Külön fejezet szól az adóreformról, amelynek részeként a személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentését, a nyugdíj-megtakarítások védelmét, az öröklési és adományozási illeték eltörlését ígérik.

 A konzervatív Néppárt szerint Spanyolország számára az egyik legnagyobb kihívás a népességcsökkenés, ezért egyebek mellett az anyaságot támogató törvény elfogadását javasolja a munka és magánélet egyensúlyát segítő intézkedések bővítésével egyetemben.

Szigorúbban lépnének fel az illegális lakásfoglalókkal szemben és fejlesztési tervet készítenének a vidéki Spanyolország gazdasági aktivitásának ösztönzésére, kifejezetten az alacsony népességű vagy elnéptelenedés fenyegette zónákban.

Több spanyol sajtóorgánum megjegyezte a 102 oldalas dokumentummal kapcsolatban, hogy abban nem esik szó olyan aktuálpolitikai kérdésekről mint például az abortusz és a korrupció.

A PP-t a legfrissebb, hétfőn megjelent közvélemény-kutatások második helyre teszik az általános parlamenti választásokon a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) mögött.

Az ABC című konzervatív napilap szerint a szavazatok 20,9 százalékával 86-90 mandátumra számíthatnak a konzervatívok. A GAD3 kutatóintézet által végzett felmérésben a jobboldalra sorolt pártok a PP, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, és a VOX radikális jobboldali párt közösen sem érnék el a kormányalakításhoz szükséges 176 fős parlamenti többséget.

Ezzel szemben a La Razón című jobboldali napilapban megjelent, az NC Report által készített felmérés szerint szorosan, de meglehet ez a többség. Ők a PP-nek 24 százaléknyi szavazatot és 99-101 mandátumot jósolnak.

A párt a legutóbbi parlamenti választásokat a szavazatok 33 százalékával nyerte meg, amely 137 képviselő helyet jelentett a most búcsúzó parlamentben. Az elmúlt hetekben megjelent közvélemény-kutatások alapján továbbra is kiszámíthatatlan, hogy ki kerülhet kormányra Spanyolországban a parlamenti választások után.








EZT OLVASTA MÁR?

X