Észak-Korea japán bázisok elpusztításával fenyegetett


-A A+

Észak-Korea szerdán azzal fenyegette meg Japánt, hogy csatatérré változtatja az országot, és elpusztítja az ott található amerikai katonai bázisokat, miközben Tokió teljes készültségben várja a phenjani rezsim esetleges újabb rakétakilövését.

A Koreai Munkáspárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun ezen a napon azt írta: Japán Phenjannal szembeni ellenséges politikája pusztulást hoz a szigetországra. A lap szerint Észak-Korea öt japán nagyvárosra – Tokióra, Oszakára, Jokohamára, Nagojára és Kiotóra -, valamint a szigetországi amerikai katonai bázisokra fog megtorló csapást mérni, amennyiben Tokió és Washington nem hagy fel az ellenséges lépésekkel, és „háborút szít".tokio

Japán elemzők értékelései szerint a fenyegetés Phenjan frusztrációját jelzi azzal kapcsolatban, hogy Japán az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve szigorú szankciókat hozott a közelmúltban a kommunista rezsimmel szemben.

Ezzel párhuzamosan Onodera Icunori védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Japán „teljes készültségben" várja Észak-Korea esetleges újabb rakétakilövését, amelyre amerikai és dél-koreai értesülések szerint bármelyik pillanatban sor kerülhet. Abe Sindzó miniszterelnök pedig ismét leszögezte, hogy a kormány mindent megtesz a japánok védelme érdekében.

Japán korábban Aegis rakétaelhárító-rendszerrel felszerelt rombolókat vezényelt a Japánt-tengerre, és Patriot légvédelmi rakétákat telepített Tokió belvárosába egy esetleges támadás elleni védekezés jegyében. Szakértők szerint elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy Phenjan célba veszi a szigetországot.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X