Pentagon: Észak-Korea veszélyes vizeken korcsolyázik


-A A+

Észak-Korea "nagyon közel korcsolyázik a veszélyes vonalhoz" - jelentette ki szerdán a Pentagonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Washington készen áll arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit.

Az amerikai védelmi tárca vezetője hangoztatta, hogy az észak-koreai nyilatkozatok és lépések nem segítették elő a "robbanásveszélyes" helyzet semlegesítését. Hagel kijelentette: az Egyesült Államok és szövetségesei azt szeretnék, ha Észak-Korea mérsékelné retorikáját, ám ha ez nem történik meg, Amerika készen áll és képes arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit.hagel

Amerikai hírszerzési források szerint Észak-Korea már keddre teljes mértékben felkészült arra, hogy bármely pillanatban két mobil, közepes hatótávolságú rakétát bocsásson fel a keleti partvidékéről. A CNN úgy értesült, hogy Phenjan a két Muszudan típusú eszköz kilövésén túl kívül további rakéták fellövésére is készülhet, több kilövőállásról. Az amerikai hírtelevízió védelmi minisztériumi forrásai ezzel kapcsolatban nem bocsátkoztak részletekbe, csak annyit jeleztek, hogy a többi rakéta kisebb hatótávolságú lehet.

Az eddig egyszer sem tesztelt Muszudan rakéták hatótávolsága 3500 kilométer, azok így elérhetik az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni Guam szigetet is.

Patrick Ventrell amerikai külügyi szóvivő szerdán megismételte, hogy ezekkel a fellövésekkel Phenjan megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataiban foglalt kötelezettségeit, és felszólította a kommunista országot, hogy álljon el az ilyen terveitől.

A szóvivő ugyanakkor közölte, a külügyminisztérium továbbra sem ad ki figyelmeztetést a Dél-Koreába utazó amerikaiaknak.

A Foreign Policy magazin értesülései szerint március közepén, közvetlenül a phenjani "provokatív kijelentések és lépéseket" megelőzően, New Yorkban kapcsolatfelvétel történt az Egyesült Államok és Észak-Korea között. A washingtoni külügyminisztériumot Clifford Hart, a kommunista rezsim atomprogramjának felszámolásáról folytatott - félbeszakadt - hathatalmi tárgyalások amerikai különmegbízottja, Phenjant pedig Han Szong Rjol helyettes ENSZ-nagykövet képviselte.

Ez a korábbi években bejáratott "New York-i csatorna" volt az, amelyen keresztül Észak-Korea februárban a harmadik nukleáris kísérletére figyelmeztette az amerikai kormányzatot. A várakozások szerint Phenjan hasonlóképpen fog jelezni a küszöbönálló rakétafelbocsátásai előtt is. 

Észak-Korea 2006 óta három nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre és tavaly decemberben műholdat állított Föld körüli pályára.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X