Román–izraeli közös kormányülést tartanak a közeljövőben


-A A+

A közeljövőben sor kerül a román–izraeli közös kormányülésre – közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki csütörtökön Auschwitz-Birkenauban vesz a nemzetközi Élet menetén.

A kormányfő az Antena 3 televíziócsatornának úgy nyilatkozott, telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a közeljövőben megszervezésre kerülő kormányközi ülésről, amelynek pontos dátumát rövidesen rögzítik, mert meg kell várni a választások uátni izareli kormányalakítást.

Viorica Dăncilă szerdán és csütörtökön Lengyelországban tartózkodik, ahol a 2004 után EU-hoz csatlakozott közép- és kelet-európai államok miniszterelnökeinek találkozóján, majd az Élet menetén vesz részt. A romániai küldöttség mellett részt vesz a megemlékezésen David Saranga, Izrael romániai nagykövete, Tova Ben Nun-Cherbis, a Lauder-Reut oktatási központ alapítója és elnöke, valamint egy gyerekcsoport is.

A nemzetközi Élet menetén 53 ország küldöttsége vesz részt, a második világháborús haláltáborok áldozataira emlékzeve. A lengyelországi Auschwitz külvárosában a náci Németország 1940. május 20-án hozta létre az I. tábort, amely az azt követő években gyors ütemben bővült. Az első – lengyel – áldozatok 1940. június 14-én érkeztek meg, a népirtás 1942 elejétől folyt a holokauszt szimbólumává vált táborban.

Különböző becslések szerint 1940 és 1945 között 1,1-1,5 millió embert deportáltak a nácik a táborba, túlnyomó többségük zsidó volt és gázkamrákban vesztette életét.

A jeruzsálemi Élet menetét május 9-n szervezik meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X