Theresa May brit miniszterelnök bejelentette lemondását


-A A+

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről.

A lemondását bejelentő politikus „élete legnagyobb megtiszteltetésének” nevezte, hogy a szigetország történetének második nőnemű miniszterelnöke lehetett Margaret Thatcher után. 

May június 7-én távozik, két nappal Donald Trump londoni látogatása után, ezután kezdődhet meg az utódlásáról szóló választási folyamat. Lemondását hivatala, a Downing Street 10 előtt tett - könnyek között befejezett - nyilatkozatban jelentette be, néhány órával az előtt, hogy pártja kormányzati posztot nem viselő 1922-es bizottsága kihirdette volna egy néhány nappal ezelőtti szavazása eredményét a miniszterelnök sorsáról. A bizottság decemberben már egyszer szavazott a pártelnök sorsáról, akkor megúszta a leváltást.

A miniszterelnök körül nem csak pártjában fogyott el a levegő: miután a parlament háromszor szavazta le a Brexitről szóló megállapodást, az ellenzék fő erejével, a Munkáspárttal folytatott tárgyalások is kudarcba fulladtak. Az EU-ból való kilépésre október 31-ig kapott újabb határidőt országa, ám úgy tűnt, May vezetésével és módszereivel még ezt a vállalást sem tudja teljesíteni. Kormányából összesen 36-an távoztak, a legtöbben tavaly nyár óta, amikor a Brexit-tárgyalásoknál először váltott irányt.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X