Nemzetközi közvetítést kért Igor Dodon hivatalából felmentett moldovai elnök


-A A+

Nemzetközi közvetítést kért a moldovai belpolitikai válság rendezése érdekében Igor Dodon, a hivatalából vasárnap felmentett államfő.

„A nemzetközi partnereinkhez fordultunk, hogy amennyiben lehetséges közvetítőkként lépjenek fel. Hadd jöjjenek ide, és hozzanak létre egy három-öt tagú csoportot a békés hatalomátadás érdekében. Ha ez nem sikerülne, akkor békés tüntetésekre szólítjuk az utcákra az embereket. Ezt a döntést akár holnap holnapután meghozhatjuk a helyzettől függően” – hangoztatta Dodon a parlamentben mondott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az egyetlen kiutat az alkotmányos válságból a „nemzetközi nyomás” és „az elszánt belső ellenállás” jelenti a hatalombitorlóval szemben. „Az utóbbi órákban több üdvözlő és támogatásról biztosító üzenetet kaptunk külföldi partnereinktől a parlamentben tegnap lezajlott folyamat legitimitásával kapcsolatban. Megértjük, hogy ellenfeleink – itt gondolok a Moldovai Demokrata Pártot vezető Vladimir Plahotniucra – nem akarnak békés hatalomátadást” – jelentette ki Dodon.

Kijelentette azt is, hogy Moldovában fordulat kezdődött, s nincs többé visszaút a Plahotniuc által „megszállt” államhoz.  A TASZSZ orosz hírügynökség emellett úgy értesült, hogy Dodon a nap folyamán a Moldova-1 televízióban kíván beszédet intézni a néphez a kialakult helyzettel összefüggésben.

Közben megalakult a kormány

A Maia Sandu vezette Európai Unió-párti, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM pártszövetség szombaton megegyezett az Oroszország által támogatott Szocialista Párttal – amelynek korábban Dodon volt a vezetője – a kormányalakításról, a Moldovai Demokrata Párt kétségbe vonta ennek jogszerűségét.

Tette ezt az alkotmánybíróság korábbi határozatára hivatkozva, amely szerint ha június 7-ig nem alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni, és a törvényhozók minden, a kormányalakítással kapcsolatos döntése érvénytelen lesz.

Sandu elszánt ellenfele az előző kormányt adó Moldovai Demokrata Pártnak, amelynek vezetőjét, Vladimir Plahotniuc oligarchát korrupcióval és hivatali hatalommal visszaéléssel vádolja.

Dodont felfüggesztették

Az APA osztrák hírügynökség szerint a Plahotniuc markában lévő moldovai alkotmánybíróság vasárnap felfüggesztette tisztségéből Igor Dodon moldovai elnököt és a február 24-i választásokon vereséget szenvedett demokrata párti Pavel Filip volt miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek, aki feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki szeptember 6-ára.

Szinte egyidejűleg ezzel az új chișinăui parlament határozatban utasította el Filip legitimitását. Andrei Năstase új belügyminiszter és kormányfő-helyettes égbekiáltó hatalombitorlással vádolta a politikust, az alkotmánybíróság döntését pedig önkényesnek és törvénybe ütközőnek nevezte. Maia Sandu pedig felszólította az állami intézmények vezetőit, mindenek előtt a biztonsági szolgálatokat, hogy a nép oldalára álljanak és tartsák tiszteletben annak törvényes képviselőit.

Tüntettek is a fővárosban

Alexandru Panzari országos rendőrfőnök ugyanakkor kijelentette: semmilyen utasítást nem fogad el az új kormánytól, sem annak belügyminiszterétől, s csak utóbbi hivatali elődjének, a demokrata párti Alexandru Jizdannak hajlandó engedelmeskedni.

Eközben az ellenzékbe szorult Moldovai Demokrata Párt vasárnap tüntetést tartott a főváros, Chisinau szívében, a parlament épülete előtt. A tüntetők azt skandálták, hogy “Dodon, te hazaáruló” és lemondását követelték.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X