FRISSÍTVE – Dunai hajóbaleset: kiemelték a Margit hídnál elsüllyedt roncsot, négy holttestet találtak benne


-A A+

FRISSÍTVE: Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. A műveletet a Clark Ádám úszódaru segítségével végezték el, és reggeltől kora délutánig tartott. Négy holttestet is kihoztak a roncsból, így már csak négy eltűntet keresnek.

A műveletet élőben közvetítő M1 aktuális csatornán azt mondták, hogy az előzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés.

Jasenszky Nándorra, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjére hivatkozva az M1 tudósítója azt mondta: a művelet legkritikusabb pontja az lesz, amikor a meder aljától elemelkedik a hajótest. Elmondta: a művelet több szakaszból áll majd, ezalatt többször is átvizsgálják a hajót.

A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Az előzetes információk szerint amikor a kapitányi híd előbukkan, megállnak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, amely várhatóan az egész délelőttöt igénybe veszi majd.

Az MTI tudósítójának helyszíni információja szerint először a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik.

Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.

A Hableánnyal összeütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

FRISSÍTÉS 1: Kihoztak egy holttestet a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról. A búvárok a kapitányi híd megroppant teteje alatt találták meg az egyik áldozatot – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

FRISSÍTÉS 2: Két újabb holttestet hoztak ki a részben felszínre emelt sétahajóról kedd reggel – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója –, így a búvárok már három holttestet hoztak ki.

FRISSÍTÉS 3: Még egy holttestet hoztak ki a búvárok, vagyis magyarországi idő szerint 8 óra 20 percig négy áldozatot találtak a Hableányon. A búvárok még négy embert keresnek az utasok közül.

Cikkünk frissül.

 

Biztonságpolitikai szakértő: a hajó bűnügyi helyszín

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése – tette hozzá.

Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani.

A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti - tette hozzá. Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

Újabb hevedert kell bekötni a hajóra

Újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányra, mert sérülést találtak a hajó jobb oldalán – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában.

Azt is mondták: a kiemelést megnehezítette, hogy a Hableány besodródott az uszály alá.

Götz Sándor hajómérnök szerint a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását.

A megtalált holttestek között van az egyetlen gyermekáldozat is. A mentés helyszínén van Pintér Sándor belügyminiszter is.

FRISSÍTÉS 4: Kora délután kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X