ET-ajánlás a kisebbségi nyelvek regionális nyelvként való használatára


-A A+

Az egy kisebbség által nagy számban lakott térségben az adott közösség anyanyelvének regionális nyelvként való meghatározását javasolja az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati bizottsága. A testület Magyarországon, Várpalotán tartott ülésén fogadták azt a jelentést, amelyet egy évvel ezelőtt a háromszéki Bálványoson kezdeményeztek.

Ez a jelentés többek között szorgalmazza, hogy a helyi és regionális önkormányzatok maguk döntsenek arról, hogy milyen nyelvet használjanak, ugyanakkor azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek, valamint olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket – számolt be Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnöke.

Az elöljáró, aki az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke is, rámutatott, hogy a most elfogadott jelentés azt is leszögezi, hogy a nyelvi sokszínűség olyan érték, amely hozzájárul a közösségi összetartozás érzéséhez és hozzásegít a többség és kisebbség közötti jó viszony fenntartásához. Javasolják, hogy kormányzat a költségvetés elosztásakor alkalmazzon pozitív megkülönböztetést azoknak a településeknek az esetében, amelyeknél többnyelvűség áll fenn.

„Örvendetes, hogy kézzelfogható eredménye van az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított jelentésnek” – mutatott rá Tamás Sándor, a háromszéki megyei önkormányzat elnöke. Ugyanakkor leszögezte: nincsenek illúzióik, hogy a jelentés által hirtelen megváltozik a román kormány álláspontja a többnyelvűség alkalmazása tekintetében. „De minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” – fogalmazott Tamás Sándor, aki szerint „egy megoldás van arra, hogy a román mellett az anyanyelvünket is használhassuk, ez pedig nem más, mint hogy a magyar regionális nyelv legyen Székelyföldön”.

Grüman Róbert szerint az általa vezetett ET-bizottságtól zöld utat kapott a nyelvi jogok alkalmazásáról szóló jelentés, amelynek végleges formáját októberben fogadja el a plénum Strasbourgban. Hangsúlyozta, ez a dokumentum kiváló alapként szolgál, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor a román kormánytól a többletforrást igényeljen minden olyan önkormányzat, amelyet a törvény többnyelvűség alkalmazására kötelez.








EZT OLVASTA MÁR?

X