Vádat emelnek Magyarországon a migránsokat kisbuszokba zsúfoló román embercsempészek ellen


-A A+

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a magyar rendőrség azoknak a román embercsempészeknek az ügyében, akik 51 migránst zsúfoltak össze két mikrobusz rakterében 2017 nyarán – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn a police.hu honlapon.

Azt írták: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR-NNI) a sértettek sanyargatásával, bűnszövetségben elkövetett embercsempészet miatt hét román állampolgár ellen indult nyomozást befejezte. A keletkezett mintegy 4000 oldal iratot a napokban küldték meg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Az eljárás azután indult, hogy a nagylaki határrendészeti kirendeltség járőrei 2017. augusztus 17-én Kiszombor térségében ellenőriztek egy román rendszámú kisteherautót, amelynek rakterében 34, magát iraki állampolgárnak valló migránst találtak. A jármű mögött egy másik mikrobusz rakterébe további 17, magukat szintén irakinak valló illegális bevándorlót zsúfoltak az embercsempészek.

A rendőrök a helyszínen két embert elfogtak, a nyomozók a román társszervekkel együttműködve, további öt román állampolgárt azonosítottak a bűncselekménnyel összefüggésben.

A román hatóságok a feltételezett tetteseket – egy kivétellel – kiadták Magyarországnak, s azóta is letartóztatásban vannak. Az embercsempészet szervezésével gyanúsított ember jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős büntetését tölti Romániában.








EZT OLVASTA MÁR?

X