A Sea-Watch 3 hajó Lampedusa partjainál áll, nem kapott kikötési engedélyt


-A A+

Továbbra is Lampedusa partjaitól fél mérföldre várakozik a Sea-Watch 3 civilhajó, 43 migránssal a fedélzetén, miután az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre. A hajó 15 napja a nyílt tengeren áll. 

A Sea-Watch 3 szerdán olasz vizekre lépett, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza. 

A kormányoktól független szervezet hajója végül Lampedusától fél mérföldre állt meg. Az éjszaka folyamán a pénzügyőrség emberei a Sea-Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem menekültekről, hanem „szervezett utakról” van szó. Salvini hozzátette, a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, „nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni”. Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea-Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Kijelentette, reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón „illegálisok” vannak, elsők között maga a Sea-Watch 3 kapitánya. 

„Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak” – mondta Matteo Salvini. Hozzátette, örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a civilhajót, és őrizetbe veszik a legénység tagjait. Matteo Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. A Sea-Watch ugyanis németországi civilszervezet, hajója holland felségjelzésű. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy a hajó kapitánya „piszkos politikai játékot” űz a migránsok bőrén, az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, „semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket”. 

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem „provokációról” van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket. 

A Sea-Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre. Ezt a tiltást a hajó szerdán megszegte. Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.
EZT OLVASTA MÁR?

X