A fényképvadászok miatt tiltják be Új-Zélandon a palackorrú delfinek „túlzott szeretgetését”


-A A+

Új-Zélandon a hatóságok megtiltották a turistáknak, hogy a jövőben együtt úszkáljanak a veszélyeztetett palackorrú delfinekkel, mert a delfinmánia olyannyira tetőpontjára hágott, hogy az a delfinborjak életét veszélyezteti – írja az Index portál.

A természetvédelmi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az emberek túlzottan szeretik a delfineket, az állandó emberi jelenlétnek pedig súlyos következményei vannak a palackorrúak pihenésére és táplálkozási szokásaira.

A tiltás az Új-Zéland északi részén elterülő Bay of Islands turistaparadicsomra vonatkozik, ugyanis ezen a helyen a palackorrúak imádnak a partok közelében úszkálni, ezért különösen népszerűek az emberek körében, akik folyamatos mozgásra késztetik őket, hogy az erről készült fényképeikkel a közösségi média felületein dicsekedhessenek. 1990 óta azonban a harmadára csökkent a számuk, és ma már csak 19 egyed keresi fel rendszeresen a helyet, a borjak között pedig 75 százalékos a halandóság – írja a Guardian.

A problémák egyik oka a hatóságok szerint a túl nagy turistaforgalom, amely a delfineket a természetes élőhelyükön éri. Ezért mostantól nemcsak az együtt úszást tiltják, de a túraszervezőket is korlátozzák, a delfines interakciók ezentúl rövidebbek és napszakok szerint is limitáltak lesznek. A nap nagy részén a palackorrú delfineket békén kell hagyni.

A szigorítás csak a palackorrú delfinekre vonatkozik, Új-Zéland más részein, illetve a közönséges delfinekkel továbbra is lehet együtt úszni a tengeri emlősökkel.

 

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X