Egy menekülteket szállító civil hajó a tiltás ellenére kikötött az olasz partokon


-A A+

A Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Eleonore nevű hajója hétfőn elindult az olasz partok felé, majd kikötött a szicíliai Pozzallóban, annak ellenére, hogy az olasz hatóságok ezt megtiltották számára. 

A hajó több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch jelentette be korábban, hogy a kikötési tiltás ellenére elindul Pozzallo felé, mivel a fedélzeten "vészhelyzet" alakult ki.  A hat napja az olaszországi partok közelében várakozó Eleonore vasárnap viharba került, ami tovább nehezítette a fedélzeten tartózkodók helyzetét. A kapitány bejelentése után az olasz pénzügyőrség hajója kísérte a kikötőig az Eleonorét. Miután megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták. A migránsokat a következő órákban a közeli regisztrációs központba (hot spot) helyezik át. 

Natasha Bertaud az Európai Bizottság szóvivője bejelentése szerint  a Pozzallóba érkezett migránsokat az erre önként jelentkező tagállamok között tervezik szétosztani. Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is.

A folyamatban lévő római kormányalakításban részes olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közösségi bejegyzésében azt írta, az olaszországi partokra folyamatosan "érkezők és az embertelen tiltások megerősítik, hogy az utóbbi hónapok migrációs politikája semmit sem oldott meg". Zingaretti humanitárius vészhelyzetként értékelte a más civil hajókon "tengeren veszteglők" helyzetét, és azonnali megoldást sürgetett a kormányalakítással megbízott Giuseppe Contétól. A PD-főtitkár "radikális váltást" szorgalmazott az alakuló új olasz kormánytól.         

Az Eleonore a líbiai partoknál egy süllyedő gumicsónakról vette fedélzetére a csoportot. A hajónak Málta és Olaszország sem engedélyezte a kikötést saját partjain: Matteo Salvini belügyminiszter augusztus 27-én rendelkezett a civil hajó kitiltásáról, és ezt az olasz védelmi és közlekedési miniszter is jóváhagyta. A rendelkezés értelmében - a hatályos olasz törvények szerint - az olasz hatóságok a tengeri "határblokádot" megsértő hajót lefoglalják, és a kapitánnyal szemben büntetőeljárás indulhat, valamint akár egymillió euró pénzbírsággal is sújthatják. Ezzel egy időben a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet Twitter-fiókján közölte, hogy az olasz hatóságok egészségügyi okokból engedélyezték a Mare Jonio nevű hajón levő 31 személy partra szállását. A Mare Jonio napok óta Lampedusa szigeténél várakozott. Vasárnap három embert szállítottak  partra - egy nőt és két fiatalembert - meggyengült egészségi állapotuk miatt. A hajón 31 ember maradt az eredeti 98-ból, többségüket az olasz hatóságok már korábban partra engedték.  „A láthatáron emberség jelent meg, üdvözlünk benneteket Európában!" - fejezte ki örömét a migránsok partraszállásáért a Mediterranea Saving Humans.  

Az utóbbi órákban Lampedusa szigetére száz ember érkezett Marokkóból, ők egy deszkákból tákolt hajóval keltek át a tengeren az olasz partokig. 
EZT OLVASTA MÁR?

X