Az áprilisinál magasabb részvétellel indult a parlamenti választás Izraelben


-A A+

Az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás - jelentette a helyi média kedden.

Délelőtt tízig a választásra jogosultak tizenöt százaléka adta le voksát, ami 2,2 százalékkal magasabb az április 9-én tartott legutóbbi választásoknál.

Jelentéktelen incidensektől eltekintve rendben zajlik a voksolás.

Az Egyesült Arab Lista vezetője, Ajman Ode szavazásra buzdította az ország húsz százalékát kitevő arab nemzetiségű kisebbséget, hogy hatékonyabban szállhassanak síkra érdekeikért a kneszetben. Felhívása úgy tűnik visszhangra talált, mert a tizenhármas kereskedelmi tévé helyszíni jelentése szerint Észak-Izraelben az arab választókerületekben magas a részvétel.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likud és az ellenzéki centrista Kék-fehér (Kahol-lavan) párt, de egyiknek sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma a százhúsz tagú kneszetben. Azért írták ki idén már másodszor előrehozott választásokat Izraelben, mert a korábban a jobboldali táborhoz tartózó Avigdor Liberman és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) szembehelyezkedett az áprilisi parlamenti választások után Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a Likud elnökével, és nem lépett be a jobboldali koalíciójába. Netanjahu a baloldali és a centrista pártokat, régebbi kormányainak koalíciós partnereit azonban nem tudta megnyerni.

Ha a Likud és koalíciós partnerei nem szerzik meg a kneszet képviselői helyeinek több mint felét, legalább 61 helyet, akkor ismét patthelyzet áll elő: Netanjahu nem tud kormányt alakítani, viszont meg tudja akadályozni, hogy az ellenzék vezetője, Beni Ganz elfoglalja a kormányfői széket. Reuven Rivlin államelnök a választások előestéjén Facebook oldalára feltöltött videoüzenetében bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló törvényes lépést megtesz egy újabb, harmadik választás elkerülése érdekében, és nem fogja automatikusan meghosszabbítani a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási idejét, ha az első hónapban nem jár sikerrel.
EZT OLVASTA MÁR?

X