FRISSÍTVE – Török offenzíva: ismét Szíriából kilőtt aknagránát szedett civil áldozatokat


-A A+

FRISSÍTVE: Aknagránát csapódott be pénteken egy lakóházba a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Suruc településén, két civil meghalt, ketten pedig megsebesültek – jelentette az Anadolu török hírtelevízió. Az Anadolu úgy tudja, hogy további három aknagránát Suruc külterületén üres területre zuhant. A hadművelet kritizálói közül több mint száz ember került őrizetbe Törökországban.

Az NTV török hírtelevízió összesítése szerint a mostanit megelőzően heten vesztették életüket hasonló támadásokban azóta, hogy Ankara szerda délután hadműveletet indított Északkelet-Szíriában, köztük egy szíriai állampolgárságú, kilenc hónapos csecsemő.

Korábban találatok érték Sanliurfa tartományban Birecik, Akcakale és Ceylanpinar települést, valamint Mardin tartományban Nusaybint is. Az incidensekben eddig mintegy 70 ember sebesült meg. Eközben az Anadolu arról is beszámolt, hogy a török hadsereg három nap alatt már 13 falut „tisztított meg a terrorizmustól" a szíriai Tell-Abjad és Rász-el-Ain települések körül, ahol az offenzíva két napja megkezdődött.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a déli határát fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a szíriai menekültek hazatérését.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években – Törökország folyamatos bírálata ellenére – kiképezte és modern fegyverekkel látta el a szíriai kurdokat az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcában. Ankara ugyanakkor a törökországi kurd szakadárok szíriai szövetségesének és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti az YPG-t, miután a kurd milícia 480 kilométer hosszan ellenőrzi a déli határ szíriai oldalát.

A török védelmi minisztérium adatai szerint a hadsereg eddig 342 YPG-harcost tett harcképtelenné. Az északkelet-szíriai harcokban ugyanakkor két török katona is meghalt.

Az NTV később azt jelentette, hogy pénteken az északnyugat-szíriai Azázban is még további két török katona életét vesztette, három pedig megsebesült, miután az YPG fegyveresei aknavetővel támadtak rájuk. A török hadsereg az utóbbi években két hadműveletet hajtott végre Északnyugat-Szíriában, egyet az Iszlám Állam, egyet az YPG ellen. Az YPG milicistái az Azázhoz közeli Tell-Rifát környékét továbbra is az ellenőrzésük alatt tartják.

Eddig 121-en kerültek őrizetbe a szíriai hadművelet becsmérlése miatt

Az északkelet-szíriai török hadművelet szerdai kezdete óta 121 embert vettek őrizetbe a török hatóságok az offenzíva becsmérlése, Törökország megszállónak minősítése miatt – jelentette be pénteken Ankarában Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Soylu közölte azt is, hogy hasonló okokból közel 500 közösségimédia-fiókot átvilágítottak. Leszögezte: nem fogják eltűrni – legyen az bármelyik szervezet is –, hogy „a terrorizmussal harcoló hőseiket" a közösségi médiában megszállóknak nevezzék. A török belügyminiszter hozzátette: árulók azok, akik háborúnak nevezik a katonai beavatkozást, mert a háború az két ország között zajlik. Ez a hadművelet azokat a terroristákat likvidálja, akik bajt próbálnak hozni az országra – hangoztatta.

Nyilatkozataik miatt nyomozás indult csütörtökön a második legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnöke, Sezai Temelli és Pervin Buldan, illetve a HDP további három képviselője ellen is „terrorista propaganda" terjesztése, valamint „a török kormány nyilvános megsértése" miatt.

A legtöbb ellenzéki párt támogatja az északkelet-szíriai katonai beavatkozást, a HDP viszont az akció leállítására szólított fel, és inváziós kísérletnek minősítette a török offenzívát. Temelli szerdán úgy fogalmazott, hogy a török kormány mindössze hanyatló népszerűségét próbálja helyreállítani.

A párt tagjain kívül további 78 ember ellen indult eljárás csütörtökön, mert a közösségi médiában bírálták a szíriai offenzívát. A hatóságok szerint ez kimeríti a közösség elleni izgatás és a terrorista propaganda terjesztése büntetőjogi tényállását.

Az intervenció ellen a fővárosban Ankarában, valamint a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Diyarbakirban csütörtökön tiltakoztak is. Diyarbakirban vízágyút vetett be a rendőrség a tüntetők szétoszlatására.
EZT OLVASTA MÁR?

X