Az EU Tanácsa hivatalosan is beleegyezett Kövesi európai főügyészi kinevezésébe


-A A+

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő Tanács Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségre. Miután az Európai Parlamenti is megszavazza, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője megkezdheti az új uniós vádhatóság intézményének kiépítését.

Az EU társjogalkotó szervei szeptember végén egyeztek meg formálisan arról, hogy a román jelöltet támogatják az Európai Főügyészség (EPPO) élére, így már csak külön-külön döntést kellett hozniuk. Korábban az EP Kövesi kinevezését támogatta, a Tanács viszont a francia Jean-Francois Bohnert-t látta volna szívesen a tisztségben. Nyár végén azonban a francia jelölését visszavonták, és Kövesi maradt az egyetlen jelölt.

A Tanács azt szeretné, hogy az EPPO jövő novemberre készen állna tevékenységének megkezdésére. A főügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben huszonkét tagállam vesz részt. Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben: Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Kövesi kinevezését hevesen ellenezte a múlt héten bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott bukaresti szociáldemokrata kormány. Mivel előreláthatóan nemzeti liberális párti fog alakulni, most már bukaresti támogatásra is számíthat a hétéves európai mandátum elé néző Kövesi.








EZT OLVASTA MÁR?

X