Erdogan megköszönte Orbánnak, hogy Magyarország kiállt Törökország mellett


-A A+

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját. A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren – közölte Havasi Bertalan. Végül a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították: a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Mint ismert, az ankarai vezetés szerdán indított katonai beavatkozást Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre, azzal a céllal, hogy kiszorítsa a területről a terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát.

Az Európai Unió már kedden, az offenzíva megindítása előtt figyelmeztetni akarta Törökországot a hadművelet veszélyeire, azonban a német sajtó szerint az Orbán-kormány megvétózta a közös állásfoglalást. A Spiegel beszámolója szerint szerdán napközben nagy nyomás volt a magyar félen, hogy megmagyarázza a döntését, de közben befutott a török bevonulás híre, így a figyelmeztetés okafogyottá vált. Végül szerda estére megszületett az EU-tagországok egységes álláspontja, amelyet Federica Mogherini külpolitikai főképviselő hozott nyilvánosságra. 
EZT OLVASTA MÁR?

X