Beni Ganzot bízta meg kormányalakítással az izraeli államfő


-A A+

A várakozásoknak megfelelően a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államelnök szerdán, miután a jobboldali Likud párt elnöke, Benjámin Netanjahu eddigi miniszterelnök hétfőn visszaadta kormányalakítási megbízatását.

„Liberális egységkormány létrehozását ígértem, és ezt is tervezem megtenni” – mondta Beni Ganz szerda este a kormányalakítási felkérés elfogadásakor mondott beszédében, miután a Kék-fehér párt delegációja megbeszélést folytatott Rivlinnel. „Sorsdöntő napokat élünk. Az előttünk álló hatalmas kihívások megkövetelik a kormány felállítását”– mondta Rivlin, arra utalva, hogy tavaly december óta csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti az országot.

De nem lesz új kormány mindaddig, amíg nem szűnik meg a teljes lakossági csoportok kiközösítése, amíg nem szándékoznak egységre lépni a nagy és kis pártok, amíg nem születnek kompromisszumok – tette hozzá. Megbízatásáról értesülve Ganz elsőként Benjámin Netanjahut invitálta meg csütörtökre egyeztető megbeszélésekre. Netanjahu ezt elfogadta, de bejelentette, hogy pártjával a tárgyaláson továbbra is a teljes jobboldali-vallásos blokkot képviseli, vagyis a kneszet 55 törvényhozóját. A Likud szerdán ismét értekezett a vele szövetséges jobboldali és vallásos pártok vezetőivel a koalíciós tárgyalások újabb fordulójáról.

Netanjahu után Ganznak is négy hete lesz egy parlamenti többséggel bíró kabinet összeállítására. A Kék-fehér elnökének esetleges kudarca esetén újabb 28 napos időszak következik, amikor a kneszet bármely képviselője megkísérelheti a kormányalakítást, ha írásban mögé áll a képviselők több mint fele, vagyis legalább 61 honatya. Ha ekkor sem születik új kormány, akkor a kneszet feloszlatja magát, és új választásokat írnak ki 2020 elejére.

Idén kétszer is voltak választások

Idén kétszer rendeztek előrehozott választásokat Izraelben. Először április 9-én, amely után Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, mert Avigdor Liberman megtagadta részvételét kabinetjében, és nélküle mindössze hatvan képviselő támogatását sikerült megszereznie.

Netanjahu a kneszetben új választások kiírását szorgalmazta a felkérés visszaadása helyett, annak reményében, hogy koalíciós partnereivel együtt hatvanegy mandátumot szerezve létrehozhatja újabb jobboldali-vallásos kabinetjét. A szeptember 17-én megismételt parlamenti voksoláson azonban a Netanjahu mellett álló pártok csak ötvenöt mandátumhoz jutottak. A kormányfő támogatásukkal mégis elsőként kapott felkérést Rivlintől a kormányalakításra, miután Ganz mögé kevesebben sorakoztak fel








EZT OLVASTA MÁR?

X