Hongkongi tüntetések: demonstrációk a rendőri erőszak miatt


-A A+

Hongkongban több helyen tüntetéseket tartottak a pénteki ebédszünet óráiban a rendőri erőszak miatti tiltakozásul – jelentette honlapján a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A város különböző részein felvonuló tömeg egyes utcákon megbénította a közlekedést. A rendőrség figyelmeztette a demonstrálókat, hogy engedély nélküli akcióban való részvétellel törvénysértést követnek el, és felszólították őket, hogy vegyék le a maszkjukat. Hongkongban ugyanis október 5-én életbe lépett a demonstráción maszkviselést tiltó törvény.

A pénteki megmozdulás előestéjén a városban erőszakos összecsapásokba torkollott az a demonstráció, amelyet a Halloween ünnep idejére időzítettek, a rendőrség pedig könnygázt vetett be a tömeg szétoszlatására.

Pekingben eközben véget ért a kínai kormányzat döntéshozó testületének négynapos plenáris ülése, amelyen az arról kiadott közlemény szerint Hongkong kérdését is megvitatták. A pekingi vezetés megerősítette elkötelezettségét az „egy ország, két rendszer" elve, valamint Hongkong hosszú távú fejlődésének és stabilitásának megőrzése mellett. A különleges közigazgatású státusszal bíró területek „biztonságának védelmére stabil alapokon álló törvényi kereteket és megfelelő betartási mechanizmust kell létrehozni" – olvasható a dokumentumban.

Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.
EZT OLVASTA MÁR?

X