Donald Trump katonai segítséget ajánlott fel Mexikónak a meggyilkolt amerikaiak ügyében


-A A+

Donald Trump amerikai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzéseiben felajánlotta az Egyesült Államok katonai segítségét Mexikónak a meggyilkolt amerikaiak ügyében.

Washingtoni idő szerint keddre virradóra gyilkoltak meg amerikai állampolgárokat Észak-Mexikóban. Az első hírekkel ellentétben azonban nem öt, hanem kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg, de a tragédiának túlélői is vannak. Mint kiderült: a tettesek valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai.

Donald Trump egy sor Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. Az egyik üzenetben leszögezte: „ha Mexikónak szüksége van rá, vagy kéri a segítséget e szörnyek legyőzéséhez, az Egyesült Államok készen áll rá”. Majd azt írta: „Itt az ideje, hogy Mexikó, az Egyesült Államok segítségével háborút hirdessen a drogkartellek ellen, és eltörölje őket a Föld színéről. Csak az önök nagyszerű új elnökének hívására várunk”. Trump érvelése szerint e bűnszervezetek elleni harchoz „néha szükség van hadseregre”.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kedden jelezte: arra készül, hogy megvitassa Donald Trumppal a kábítószer-kereskedő bandák elleni összefogást, és közös küzdelmet.

A gyilkosság áldozatait az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora térségében találták meg, szénné égett terepjáróik mellett. Az áldozatok között három nő, négy kisgyerek és két csecsemő van, valamennyien egyetlen család tagjai, s ahhoz a mormon közösséghez tartoztak, amely még a 19. század végén - nem fogadva el az egyház döntését a többnejűség eltörléséről - Mexikóban telepedett le. A család egyik tagja, Alex LeBaron - aki nem utazott a családtagokkal - azt nyilatkozta amerikai újságíróknak, hogy valamennyien amerikai-mexikói kettős állampolgárok voltak.

Az amerikai sajtó értesülései szerint az áldozatok Sonorából Chihuahua felé utaztak, amikor rájuk lőttek. Többen a fellobbant lángokban lelték halálukat, ám csodával határos módon hét gyerek megmenekült, egyiküket - egy hét hónapos kislányt - teljes épségben találták. Őket az Egyesült Államokba, egy arizonai kórházba szállították.

Keddi sajtóértekezletén Alfonso Durazo mexikói belbiztonsági miniszter azt mondta: a nyomozás azt is vizsgálja, vajon az áldozatokat nem tévedésből mészárolták-e le, mert - mint fogalmazott - „a térségben egymással harcoló bűnbandák összetévesztették őket más valakikkel”.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette: állandó kapcsolatban áll Christopher Landauval, az Egyesül Államok Mexikóban akkreditált nagykövetével, aki a Twitteren folyamatosan tájékoztat a fejleményekről.
EZT OLVASTA MÁR?

X