FRISSÍTVE – Már több mint 28 ezren voksoltak külföldön, egy németországi szavazóhelyiség nem nyílt meg


-A A+

FRISSÍTVE: Első ízben fordul elő, hogy a külföldön élő román állampolgárok – akik szeptember 15-ig regisztráltak a választási hatóság erre a célra kialakított internetes felületén – három napon át voksolhatnak, vagy levélben is leadhatják szavazatukat. A november 10-i elnökválasztásra az első szavazóhelyiségek Új-Zélandon nyitottak helyi idő szerint déli 12 órakor. FRISSÍTÉS: Eddig már több mint 28 ezren szavaztak. Németországban nem sikerült megnyitni az egyik szavazóhelyiséget.

A külföldi szavazást megkönnyítő törvénymódosítás értelmében a külföldön élő román állampolgárok a romániai választás napját megelőző pénteken és szombaton is szavazhatnak: pénteken (helyi idő szerint) 12 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig (ugyancsak helyi idő szerint) 7 és 21 óra között várják az urnákhoz a választójoggal rendelkezőket; vasárnap este a szavazókörök nyitva tartása meghosszabbítható addig, amíg a már sorban állók is leadják szavazataikat, de nem tovább, mint éjfélig.

Az első szavazóhelyiségek Új-Zélandon nyitottak, utána sorban Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Kínában, Malajziában és Szingapúrban. Romániai idő szerint reggel hét óráig 130-an voksoltak az óceániai térségben és a Távol-Keleten.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint sok helyen fennakadások várhatók, mert vagy nincs elegendő számú, vagy megfelelő képesítésű személyzet a szavazóhelyiségekben. Az egész diaszpórában közel ezer urnabiztost nem akkreditáltak a személyi okmányok beszkenneléséhez és az adatfeldolgozáshoz szükséges táblagépek kezelésére, többek között ez is problémát okozhat.

Szeptember közepéig a választási hatóság votstrainatate.ro honlapján valamivel több mint 41 ezren kérték, hogy levélben szavazhassanak, és közel 39 ezren regisztráltak, hogy valamelyik szavazókörben adnák le voksaikat.

Világszerte 835 szavazóhelyiséget nyitottak, ebből 639 az Európai Unió országaiban működik. A legtöbb szavazókör Spanyolországban van: 143, a májusi európai parlamenti választásokkor kialakított 50-hez képest. Olaszországban 142 helyen adhatják le voksaikat (májusban 76 volt), Németországban 80, Nagy-Britanniában 72 helyszínen fogadják a választópolgárokat.

Kora délutánig több mint hétezren szavaztak a határokon túl élő román állampolgárok közül – a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A szavazóhelyiségeket a külképviseletek mellett szállodákban, kulturális központokban, bevásárlóközpontokban rendeztek be, de Guissonában (Spanyolország) például egy kalandparkban is.

Nem sikerült megnyitni egy németországi szavazóhelyiséget

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint „objektív, a külügyminisztériumtól független tényezők miatt” nem sikerült pénteken megnyitni Németországban a 194-es szavazókörzet irodáját, amely Herne településen található. A tárca leszögezi, hogy Románia berlini és bonni külképviseleteinek minden erőfeszítése dacára sem tudták megnyitni az említett irodát, és erről értesítették is a körzetben élő román állampolgárokat. A szóban forgó szavazóhelyiségben viszont szombaton és vasárnap már a beütemezett órarend szerint fog zajlani a szavazás – teszik hozzá a külügy illetékesei.

FRISSÍTÉS: A BEC tájékoztatása szerint 16 óráig már több mint 28 600-an szavaztak a külföldi szavazóhelyiségekben. A pénteki voksolás már le is zárult az új-zélandi Aucklandon, valamint az ausztráliai Melbourne-ben, Canberrában, Sydney-ben, Brisbane-ben és Adelaide-ban.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek az Egyesült Királyságban

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Nagy-Britannia és Észak-Írországban, ahol 72 szavazóhelyiséget hoztak létre a román állampolgárok számára, ezek közül 18 Londonban van. Többek közt a Drakuláról elnevezett londoni vendéglőben is szavazóhelyiséget alakítottak ki.

Írországban 16 helyen adhatják le voksukat a román állampolgárok, ezek közül 10 Dublinban található.








EZT OLVASTA MÁR?

X