Trump részt akar venni az impeachment-eljárás szenátusi perében


-A A+

Donald Trump amerikai elnök részt akar venni az ellene indítandó impeachment-eljárás szenátusi perében - jelentette be Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök este kiadott közleményében.

Az amerikai elnökök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) két szakaszból áll: a képviselőház indítja el az eljárást - ha megalapozottnak tartja -, majd az a szenátusba kerül, ahol szabályos igazságügyi pert folytatnak le. Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

„Az elnök azért akar részt venni a szenátusi perben, mert (a kétkamarás törvényhozásban) egyértelműen egyedül ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra” – olvasható a közleményben. A szóvivő hozzáfűzte: „arra számítunk, hogy végre meghallgathatjuk azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden, az úgynevezett kiszivárogtató, hogy csak néhányukat említsük”.

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága - a hírszerzési mellett a külügyi és az ellenőrzési - által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment-eljárást. A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt. A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést. Donald Trump kezdettől fogva „boszorkányüldözésnek” nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést.

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után - amelyek során két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, illetve véleményezte a kialakult helyzetet - úgy nyilatkozott, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek „sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el". Richard Nixon az 1970-es évek elején volt az Egyesült Államok elnöke, ellene szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és 1974 nyarán lemondott.
EZT OLVASTA MÁR?

X