FRISSÍTVE – Elnökválasztás, második forduló: külföldön már elkezdődött a szavazás


-A A+

FRISSÍTVE: A pénteki az államfőválasztás második fordulóját megelőző kampány utolsó napja. A választási kampány november 15-én kezdődött és szombaton 7 órakor ér véget. Pénteken 13 óráig már több 4500-an szavaztak külföldön.

Az elnökválasztás második fordulójában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében induló Klaus Johannis jelenlegi államfő, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Viorica Dăncilă mérkőzik meg. A hatályos törvények értelmében a kampánycsend beállta után tilos bármilyen formában kampány jellegű üzenetet közvetíteni. A szavazás napján, a voksolás befejezése előtt tilos exit-poll eredményeket ismertetni.

Három napig szavazhatnak

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdődően már leadhatják szavazatukat az elnökválasztás második fordulójában. Elsőként Új-Zélandon nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

A diaszpórában élőket - akárcsak az első fordulóban - ezúttal is három napon át várják az urnákhoz, a következő program szerint: pénteken 12 és 21 óra között; szombaton, 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak. Ez a szabály mindhárom napra érvényes.

A törvény értelmében azok a román állampolgárok szavazhatnak a külföldi körzeteknél, akik a választások napján külföldön tartózkodnak, függetlenül attól, hogy oda szól-e az állandó lakhelyük, vagy csak turistaként tartózkodnak az adott országban. A külföldön élő állampolgárok ez alkalommal azt is kérhették, hogy levélben szavazhassanak.

Az országban 18 748 szavazókörzetet alakítottak ki

Az ország területén vasárnap 7 és 21 óra között várják az urnákhoz a választópolgárokat. Itt is érvényes az a szabály, miszerint azok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat. Romániában 18 748 szavazókörzetet alakítottak ki.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében szavazhatnak. A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. Az erre vonatkozó igényléseket legkésőbb a választásokat megelőző napon kell eljuttatni az illetékes választási irodához.

Az államfőválasztás első fordulóját megelőző kampány október 12-én kezdődött és november 9-én ért véget. Az első fordulóban 14 jelölt szállt versenybe az államfői tisztségért.

FRISSÍTÉS: Pénteken 13 óráig több mint 4500 külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. Megnyitottak a szavazóhelyiségek Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is. Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a mintegy 17 500 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött – tájékoztatott a Központi Választási Iroda (BEC).








EZT OLVASTA MÁR?

X