Traktorokkal torlaszolta el a párizsi körgyűrűt több száz francia gazda


-A A+

Több száz francia gazda traktorokkal torlaszolta el szerdán a Párizs körüli körgyűrűt, miközben a belvárosban gyalogosan tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak és a túlszabályozottság ellen. A megmozdulással a társadalom figyelmét akarják felhívni az agráriumban dolgozók megélhetési gondjaira.

Saját becsléseik szerint Franciaország hat régiójából megközelítőleg 800-900 traktor érkezett a főváros köré a hetekkel ezelőtt meghirdetett tiltakozásra, amelyen a tüntetők képviselői azt követelték, hogy azonnal fogadja őket Emmanuel Macron államfő.

„Forgalomlassító akciót csináltunk a körgyűrűn, lépésben haladva. Addig folytatjuk, amíg nem sikerül elérnünk egy találkozót Emmanuel Macronnal, reményeink szerint a nap végén ” – mondta Mathieu Garnotel, a tiltakozók képviselője a francia hírügynökségnek. „Addig folytatjuk a blokkolást, amíg nem kapunk időpontot” – tette hozzá.

A traktorok akciójával párhuzamosan mintegy kétszáz, gyalogosan vagy gépkocsival érkező gazda a Champs-Elysées sugárutat foglalta el a déli órákban, szénát szórva az egyik legelegánsabb étterem elé. Őket azonban a rendőrök kiterelték az egyik mellékutcába, és újraindulhatott a forgalom a sugárúton.

„Valós a problémánk. Az elnökkel szeretnénk találkozni. Olyan sokáig maradunk, ameddig csak szükséges” – kiáltotta egy megafonba a tüntetésen Cyril Milard, a gazdák egyik szakszervezeti képviselője.

A közép-franciaországi Lyonban is voltak úttorlaszok, Toulouse-ban pedig a helyi piacon az ellen tiltakoztak a gazdák, hogy a külföldről érkező mezőgazdasági termékekre kevésbé szigorú szabályozás vonatkozik, mint a francia termékekre, és ezzel szerintük torzul a verseny.

Didier Guillaume agrárminiszter szerdai rádióinterjúban megértést mutatott a megmozdulás iránt, és jelezte: teljes mértékben támogatja a gazdákat.








EZT OLVASTA MÁR?

X