Megkezdődött a képviselőházi vita Trump alkotmányos felelősségre vonásáról


-A A+

Megkezdődött az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásával kapcsolatos vita szerdán a képviselőházban.

Az eljárást a demokrata többségű képviselőház az impeachment-vita előző éjjel az illetékes házbizottság által rögzített szabályainak megvitatásával kezdte meg. Megnyitó beszédében Jim McGovern, a házszabályokkal foglalkozó bizottság elnöke kijelentette: a mai  nap "a demokráciát meghatározó nap".

"Vajon Trump elnök és legfőbb tanácsadói korrupt módon eltitkolták kormányzati cselekedeteiket annak érdekében, hogy elfogadhatatlan előnyöket szerezzenek a következő választásokon? A vizsgálatokat folytató bizottságaink kemény munkájának és az elnök saját beismerésének köszönhetően is a kérdésre igenlő a válasz" - hangoztatta McGovern. A massachusettsi politikus megismételte a korábbi képviselőházi meghallgatásokon gyakran megfogalmazott megállapítást, miszerint az amerikai elnök cselekedeteivel "veszélybe sodorta" a nemzet biztonságát. "És az elnök, aki George Washington és Abraham Lincoln utódja e hivatalban, megszegte az Egyesült Államok alkotmányának megőrzésére és védelmezésére tett esküjét. Ezek nem vélemények, ezek vitathatatlan tények" - szögezte le McGovern.

A republikánusok nevében Tom Cole, a házszabályokkal foglalkozó bizottság tagja tartotta meg a nyitó beszédet. Közölte: nem hiszi, hogy az elnök ellen megfogalmazott vádak "elérik az alkotmányos felelősségre vonási eljárás szintjét". Az oklahomai képviselő megemlítette, hogy kedden este a bizottság ülésén a republikánusok a vita meghosszabbítását javasolták, felvetve, hogy hat óra helyett 12 órán keresztül tartson, de a demokrata törvényhozók leszavazták ezt.

Bradley Byrne alabamai republikánus politikus úgy vélekedett, hogy az egész eljárás "mendemondákon, spekulációkon és feltételezéseken" alapul. Joseph Kennedy massachusettsi demokrata párti képviselő azt a levelet olvasta fel, amelyet állítása szerint szerdán reggel a gyermekeinek írt, s amelyben a többi között úgy fogalmazott, hogy "ez a nap bekerül a történelemkönyvekbe".

Az egymást követő felszólalásokban a demokrata párti és republikánus politikusok pártjuk álláspontjának megfelelően érveltek az elnök elleni eljárás ellen, illetve mellette. Donald Trump elnök még kedden azt közölte, hogy nem nézi a képviselőházi vitát. Szerdán azonban szinte percenként tett közzé a vitára vonatkozó bejegyzéseket a Twitteren.








EZT OLVASTA MÁR?

X